Festivalové artové úterky

Artové úterky s tématem THE BEST OF 2018 přinášejí do Městského kina ohlédnutí za loňskými festivalovými filmy, které by fajnšmekrům rozhodně neměly uniknout.

Čtyři zcela různorodé snímky spojuje to, že každý z nich zaujal porotu některého z nejvýznamnějších filmových festivalů a získal prestižní ocenění. Úspěch filmu Roma (promítáme 19. 2.) oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna se dal očekávat. Jeho velkolepá vize lásky, opojný vizuál, intimita domácích konfliktů i obraz společenské hierarchie a chaosu jejích proměn v Mexiku 70. let je opěvována ze všech stran a jistě je to jeden z nejzajímavějších loňských snímků. Film získal mimo jiné Zlatého lva, hlavní cenu festivalu v Benátkách.

Experiment provokativního režiséra Gaspara Noého Climax (promítáme 5. 3.), natočený za patnáct dní v minimalistických podmínkách, se stal vítězstvím prestižní sekce Quinzaine des réalisateurs největším překvapením loňského festivalu v Cannes. Divoký trip na LSD, označovaný jako drogový muzikál nebo taneční horor, se vzpírá všem pokusům o žánrové vymezení nebo zaškatulkování. Krása i děs a hrůza splývají v jedno. Film spíše pro otrlé.

Zklidnění přinesou Zloději (promítáme 19. 3.) skvělého japonského režiséra Hirokazu Kore'edy, vítěz loňské Zlaté palmy, nejvyššího ocenění v Cannes. Jeho filmy bývají opředeny zvláštní něhou. Nejnovější z nich je citlivým, vrstevnatým a rafinovaným dramatem o bezpodmínečné lásce a důstojnosti chudých.

Na závěr cyklu si necháme největší loňské překvapení. Debutující rumunská režisérka Adina Pintilie s filmem Touch me not (promítáme 2. 4.) vyhrála na loňském Berlinále nejen cenu za nejlepší prvofilm, ale také hlavní cenu celého festivalu – Zlatého medvěda. Dle mnohých nikdy předtím takto významný festival nevyhrál podobný snímek. Režisérka experimentuje s formou, filmovým prostorem, narací, aby tematizovala lidskou osamělost a potřebu dotyku. Pro některé diváky film naprosto nestravitelný, pro jiné geniální a novátorský kinematografický počin.

Na festivalová setkání se těší Petr Šesták a Mikulovská rozvojová, s. r. o.

kino