Expediční kamera 2019 opět v Mikulově

Pokud máte rádi filmy o dobrodružství, divoké přírodě a extrémních sportech, tak ve čtvrtek 14. března si přijdete na své. V mikulovském kině bude probíhat filmový festival Expediční kamera 2019.

„Během celovečerního festivalu cestovatelských filmů se můžete těšit na promítání krátkých filmů o dobrodružství, divoké přírodě, poznávání nového, o extrémních zážitcích i sportech,“ říká pořadatelka Markéta Kokšálová.

Šest zajímavých filmů vás zavede třeba do nitra Amazonie, do Himalájí, se skupinou slovenských ultraběžců se vydáte na cestu z Osvětimi do Žiliny. Jeden film je věnovaný minimalistickému cestování na kole, další lezeckým výzvám či cyklistickému závodu Tour Divide napříč Severní Amerikou.

Do Mikulova Expediční kamera, která se koná ve více jak dvou stech městech po celé České republice i na Slovensku, poprvé zavítala díky nadšené sportovkyni a cestovatelce Markétě Kokšálové v roce 2016.

Zhruba tříhodinový festivalový program začne v 17.30, vstupné je 130 Kč. Celým večerem bude provázet Tomáš Kadlec, instruktor skalního lezení a horský průvodce.

expediční kamera

Co se bude promítat

Stumped  (USA)
Maureen je lezkyně. Bydlí v Coloradu a chystá se vylézt cestu Days of Future Past obtížnosti 8+ (UIAA). Musí na sobě tvrdě pracovat, poslouchat trenéra, posilovat, změnit životosprávu a trochu míň se flákat, a na to je Mo až moc tvrdohlavá, takže je to boj. A mimochodem, Mo nemá jednu ruku.

Tupendeo (Švýcarsko)
Stephan Siegrist s parťákem Thomasem Senfem se vydávají v roce 2015 na prvovýstup hory Tupendeo v oblasti Kašmíru v indických Himalájích. Nález lezeckého materiálu těsně pod vrcholem jim odkrývá příběh z expedice roku 1992.

Waia-Toa Odyssey (Nový Zéland)
A víte, co je to bikepacking? Moderní pojetí minimalistického cestování na kole. A jaké to je, když parta tří dobrodruhů, jednoho fotografa a filmaře vyrazí na třísetkilometrovou šestidenní cestu na Nový Zéland bez jakékoliv podpory? Jen měsíc před odjezdem je ale ničivé zemětřesení nutí měnit plány, a to jim odkrývá možnosti objevit novou krajinu.

Matsés (Česká republika)
Jaké to je, když se otec s dcerou na vlastní pěst vydají na peruánsko-brazilskou hranici až do nitra Amazonie ke kmeni Matsés, čelícímu tlaku civilizace a těžařských společností?

Kroky na hraně (Slovensko)
Skupina slovenských ultraběžců se vydává po stopách Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, kteří v roce 1944 utekli z pekla koncentračního tábora v Osvětimi a absolvovali stosedmdesátikilometrovou cestu do Žiliny.

Divided (Velká Británie)
Dobrodružství Rickie a Lee z Kanady do Mexika. Obě spojuje láska k cyklistice a v sedle kola už obě dvě zažily leccos. Tentokrát čelí řádné výzvě – závodu Tour Divide napříč Severní Amerikou.

Jitka Sobotková