Kraslice pěti generací

Regionální muzeum v Mikulově připravilo výstavu „Kraslice pěti generací“.

Výstava z rozsáhlé sbírky kraslic pěti generací rodiny národopisného badatele a sběratele Vratislava Bělíka bude k vidění od 5. do 28. dubna na mikulovském zámku.

Nejstarší kraslice pocházejí z poslední čtvrtiny 19. století od Bělíkovy maminky, ty poslední už vytvořila jeho pravnučka. Vratislav Bělík se zaměřoval především na regiony Horácka a Podhorácka, poslední čtvrtinu svého života však prožil v Mikulově, kam se přistěhoval za svou dcerou a vnoučaty. Právě na jihu Moravy vyvrcholila Bělíkova kraslicová tvorba, jež pod vlivem krás Pálavy či Mikulova získala na pozadí starých horáckých motivů zcela nový náboj. Na kraslicích se tak vedle tradičních motivů objevuje i panorama Pálavy, vinná réva, hrozny, pohárky, koštýře, sklepy nebo mikulovské památky. O Bělíkův odkaz dnes pečuje jeho dcera Dobromila Vlčková, která techniky malby kraslic předává dalším generacím své rodiny.

Výstava je realizována ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě a připravila ji Dobromila Vlčková se svou dcerou Pavlou Porubskou.

V rámci vernisáže ve čtvrtek 4. dubna v 17 hodin na zámku proběhne také ukázka malování kraslic, kterou povede Pavla Porubská.

RMM

379542 e mail kraslice peti generaci