Nová výstava v Galerii Závodný

Výstava nizozemského umělce Rudyho Lanjouwa v Galerii Závodný, která začíná ve čtvrtek 25. dubna, tak trochu jemně vybočuje z galerijního konceptu výstavních aktivit v oblasti konstruktivního umění. Přijďte se o tom osobně přesvědčit. Vernisáž začíná v 18 hodin. A výstava potrvá do 31. května.

Nefigurativní tvorbu R. Lanjouwa /narozen 1954 v Beilenu, NL/ není jednoduché zařadit a bezezbytku charakterizovat, stmelujícím prvkem v každé etapě jeho tvorby je abstraktní, hutná a pastózní malba. V počátcích je patrné sepětí s tašistickými a lettristickými odkazy. Do vrstvených barevných ploch zapracovává písek, útržky papírů, odřezky kartónu, na plátnech se objevují písemné znaky a jednoduché symboly. Postupně se jeho rukopis minimalizuje a těmto tendencím vzdaluje, barevné spektrum se přiklání spíše k monochromnímu projevu.

Rudy Lanjouw patří ke střední generaci nizozemských umělců, vystavené práce mapují jeho tvorbu v průběhu několika posledních let. Jedná se o díla, v nichž se jednotlivé vrstvy nanášené barvy vzájemně překrývají, divák má pocit, že se účastní archeologického výzkumu. Při vizuálním kontaktu s prezentovanými díly je vždy něco nového k objevení.

Část prezentovaných obrazů je inspirováno rytmem. Povrch maleb či kreseb často velmi výrazně definují geometrické či amorfní linie a plochy, pro které Rudy Lanjouw volí kontrastní barvy, nejčastěji černou. Horizontální či vertikální dělení plochy vnáší do obrazů pohyb, společně s vrstvením obrazové plochy vyvolává pocit další prostorové dimenze v díle.

Výstavou prací Rudyho Lanjouwa pokračuje Galerie Závodný v mapování současné generace zahraničních výtvarníků, kteří nejsou českému publiku běžně známí. Prezentace jejich tvorby v kontextu evropského výtvarného umění  však přináší mnohá zajímavá srovnání a postřehy.

Práce R. Lanjouwa jsou zastoupeny v mnoha institucionálních i soukromých sbírkách v Evropě.

Kurátor: Vladimíra Brucháčková Závodná

Kontakt: Petra Korlaar, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel: 777088252

Vernisaz Galerie Zavodny