Slavnosti města nabídnou bohatý program pro každého

Od pátku 17. do neděle 19. května nabídnou Slavnosti města Mikulova zábavu pro celé rodiny. Program bude rozdělený do pěti míst a každý si přijde na své.

Obyvatelé města i jeho návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program. V průběhu tří dnů zažijí hudbu, divadlo i různé soutěže. „Chceme lidem ukázat různé tváře města a jeho pohostinnosti. Zároveň je to ideální příležitost ocenit ty, kteří město skvěle reprezentují,“ říká ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová Petra Eliášová.

Páteční odpoledne odstartuje cimbálová muzika Klaret, která bude hrát až do večerních hodin. Noc bude patřit otevřeným památkám a speciálním prohlídkám v rámci Muzejní noci, která nabídne mnohdy nepřístupné části mikulovských historických dominant.

Hlavní část oslav je připravena na sobotu. Náměstí ožije už od dopoledních hodin vystoupením dětí z Domu dětí a mládeže. Po nich se představí nejmladší z mikulovských školek Sluníčko a Habánská, následováni dětským pěveckým sborem Ptáčata. V poledne vystoupí cimbálová muzika Kolík a komorní orchestr ZUŠ. Svůj první větší koncert odehraje studentská kapela The Muffians z místní základní školy Valtická. Žáci, kteří se úspěšně účastní různých soutěží a reprezentují město, budou oceněni starostou města. Odpoledne odstartují jazzové tóny místní kapely Jazzpetit.

Kdo bude chtít, může si vyzkoušet svou sílu a vytrvalost v soutěži „Mikulovská cihla“. „S cihlou v ruce se půjde okruh kolem zámku a vyhrává ten, kdo s ní dojde nejdál,“ dodává Petra Eliášová.

Z partnerského města Šumperk přijede pop-rocková kapela Trocha klidu. Návrat do minulosti přinese rocková kapela Vltava. Večerní program naladí kapela Megaphone, kombinující dva a více žánrů ve své tvorbě. Závěrem vystoupí šternberská kapela The Gardeners.

Pro nejmenší vystoupí ve dvoře ZUŠ Divadlo 100 opic se svými dvěma hrami. V zámecké zahradě odpoledne proběhne módní přehlídka místní značky Pecka, kombinující zvířecí a folklorní prvky. V průběhu celého dne bude na Lormově náměstí připraveno tržiště, kde budou mít obyvatelé města a jeho okolí příležitost poznat lokální výrobky a tvorbu. V prostorách gymnázia bude připravena druhá stage mladých kapel, na které vystoupí folk-popová Michaela Chyllová & Band nebo popová kapela URBN, jejímž zpěvákem je ze Superstar známý Štěpán Urban. Poslední tóny zahraje indie-popová kapela MECH z Mikulova, známá z TV ÓČKO.

Obyvatelé sídliště se mohou i letos těšit na svou Panel stage, u které bude připravena venkovní kavárna se sportovním vyžitím. Ve večerních hodinách se bude na stěnu paneláku promítat film. V průběhu soboty a neděle bude na Náměstí připraven jarmark.

V areálu hotelu Zámeček budou v sobotu 18. května probíhat Mikulovské vinné trhy. Letošní, již 11. ročník slibuje rekordní účast vinných vzorků, které budou moci návštěvníci degustovat, proběhne také Mistrovství ČR v natažení vína koštýřem ze sudu na čas, svěcení vína a připraven je kulturní program.

V neděli 19. 5. Mikulovské slavnosti pokračují také tradičním již čtvrtým ročníkem běžeckého a turistického závodu Mikulovský kopeček na 6,3 km, který je určen pro širokou veřejnost. Nedělní program uzavře cimbálová muzika Veroniky Svačinové.

Kompletní program a přesná data konání jednotlivých akcí naleznete na webových stránkách www.slavnostimestamikulova.cz.

Kateřina Hučková, Jitka Sobotková

titulka