Touha a důstojnost na mikulovském zámku

Mikulovský zámek byl sídlem významného rodu Dietrichsteinů, kteří zde založili jednu z nejvýznamnějších šlechtických sbírek u nás. Základem Dietrichsteinské sbírky se stala zámecká knihovna, která byla založena koncem 16. století. Od té doby byla kolekce postupně rozšiřována o tuzemské i zahraniční exponáty z různých odvětví. Nová expozice Touha a Důstojnost v Regionálním muzeu v Mikulově tak prezentuje skoro čtyři sta let sběratelské činnosti na mikulovském zámku.

Expozice bude slavnostně otevřena 14. 6. 2019 a naváže na další expozice představující život Dietrichsteinů v Mikulově.

„Zámek se stal depozitem rodinných sbírek, jejichž základ položil již Adam I. Dietrichstein na sklonku 16. století. Nejstarší zámeckou sbírkou byla knihovna, kterou vzácnými tisky rozšířil kardinál František Dietrichstein. Pověst kardinálovy knihovny se však pro ni stala osudnou – během třicetileté války se stala válečnou kořistí švédské královny Kristýny. Adam Dietrichstein založil rovněž i barokní sbírku zámecké obrazárny, která byla dalšími generacemi Dietrichsteinů po staletí pečlivě doplňována vzácnými kusy. Sběratelské dílo několika generací Dietrichsteinů zničily z velké části požáry zámku v letech 1719 a 1945. Jeho torzo, které je základem expozice, i přesto upomíná na někdejší aristokratickou kultivovanost rodu,“ řekla k expozici její kurátorka Kristýna Jandová.

Scénář expozice, která mapuje právě dietrichsteinské sbírky, napsala bývalá ředitelka muzea Mgr. Dobromila Brichtová, která se historii mikulovských Dietrichsteinů věnovala celý život.

Expozice bude pro veřejnost otevřena 15. června a rozšíří stálou nabídku prohlídkových okruhů zámku.

RMM

TD pozvánka