Na Ozvěnách byl podruhé, nevynechal ani jedno promítání

Třináct filmů pro děti a mládež přivezených ze Zlína mělo od pátku 7. 6. do úterý 11. 6. pokaždé jednoho speciálního diváka. Čtyřicetisedmiletý IT technik Martin Grygar z Pardubic byl na Mikulovských ozvěnách 59. Zlín Film Festivalu od začátku až do konce, nevynechal ani jedno promítání. 

"Zlínský festival mám rád, jezdím na něj od jeho padesátého ročníku, letos tedy už po deváté," říká Grygar. Mimo to si ale oblíbil i mikulovské Ozvěny. "Ve Zlíně je toho programu velké množství, navíc rozdělené po celém městě. Člověk nemá šanci se podívat všude a na všechno," popisuje situaci ve Zlíně. Do Mikulova se vydal proto, že nestihl některé filmy. "Sešlo se to pěkně, promítáte přesně to, co jsem neviděl," směje se Grygar.

Na Ozvěnách se mu líbí poklidná atmosféra, které se mu ve Zlíně kvůli nabytému programu nedostalo. "Jak je to menší, tak mě baví, že jsem tady taková osobnost. Všichni organizátoři už na mě mávají, baví se se mnou, je to vtipný," usmívá se stálý návštěvník všech promítání. Doprovodného programu se také účastní, ale zajímají ho spíš filmy. "Nemám moc paměť na jednotlivé filmy, takže těžko říct, co mě opravdu zaujalo. Ale protože jsem ajťák, utkvěl mi v hlavě film Hacker," přemýšlí nad zhlédnutými filmy. Hned vzápětí ale dodává, že si musel odmyslet některé scény a IT postupy ve filmu. Film byl podle něj částečně zkreslený pro potřeby pochopení mladými diváky. "Nesmí na to člověk koukat z profesního hlediska, to by jen hledal nepřesnosti," směje se Grygar. 

Na festivalu byl letos sám, protože nikdo jiný z přátel neměl čas. Loni byl v Mikulově s kamarádem. Kromě Ozvěn ale do Mikulova už několikrát zavítal na samostatný výlet. "Během festivalu jsem si Mikulov prošel několikrát, ale i mimo něj jsem se podíval do různých zákoutí města," říká. Kromě toho ale jezdí i do nedalekého Aqualandu Moravia nebo do Laa an der Thaya. Jak on říká, není to na jih Moravy z Pardubic daleko, 'jen nějakých 170 kilometrů'. 

Tomáš Foltán

MOZFF foto návštěvník