Festival národů Podyjí letos oslaví dvacáté narozeniny

Již tradičně se třetí červencový víkend mikulovské Náměstí zaplní vůní cizokrajných delikates, které pro své sousedy, přátele i letní návštěvníky připraví místní občané, kteří se na Mikulovsko přistěhovali z různých končin světa.

Slavnostní zahájení proběhne v páteční podvečer debatou u kulatého stolu a následnou degustací vín od sdružení Mikulovští vinaři i ze sousedního rakouského vinařství Taubenschuss. Večer zakončí komponovaný pořad na Náměstí.

Pilířem sobotního programu je tradiční prezentace národních kuchyní, provázená celodenním živelným programem, na kterém se vystřídá kolem tuctu hudebních a tanečních skupin jako například Cimbalband, Ant Attack nebo Duo Matolini. Festival zakončí nedělní veřejná snídaně Permanent Breakfast, letos rozšířená i ve formě Birthday Breakfast Národů Podyjí.

„Je to jedna z několika novinek, o které bychom chtěli festival obohatit,“ vysvětluje Petra Korlaar, jedna z organizátorů festivalu, a dodává: „Na rozdíl od tradiční snídaně na Náměstí se ta narozeninová bude opírat o spontaneitu obyvatel Mikulova a příznivců festivalu. Ty vyzveme, aby si v nedělním dopoledni vytáhli své stoly, stolky, lavičky a židličky a pohostili sebe, své sousedy i návštěvníky kávou či domácím štrůdlem. Chceme tímto poukázat jednak na hodnotu sdíleného veřejného prostoru, a především připomenout základní myšlenku festivalu, který si klade za cíl zlepšovat společné soužití mezi lidmi, protože – buďto jsou tu doma všichni, anebo nikdo.“

Další informace najdete na stránkách festivalu: www.narodypodyji.cz.

Petra Korlaar

 Narody Podyjí page 0001