Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera. Divadelní festival Mikulov

Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera. Divadelní festival Mikulov už 25.–27. července 2019 

Programem letošního ročníku festivalu se bude proplétat faustovsko-juanovské téma.

S Faustem a Donem Juanem, dvěma archetypálními postavami evropské kultury, které revoltují proti nastaveným ideologický doktrínám, se budou diváci moci seznámit skrze představení divadel Toy Machine a Geisslers Hofcomoedianten.

Jiné zpracování těchto legend pak nabídne filmová scéna v galerii Konvent, kde budou promítnuty filmy Jana Švakmajera.

Faust byl rovněž posledním představením, v němž vystupoval v roce 1696 v Basileji Johann Georg Gettner, 5. prosince večer po představení a následném posezení v hostinci spadl ze schodů a na následky zranění hlavy o dva dny později zemřel. Pohřben byl v nedalekém Allschwilu jako „komediant a korunovaný básník z Mikulova“.

Letošní vizuál festivalu odkazuje k vyhoření zámku v roce 1719. 10. srpna to bude 300 let od doby, kdy zámek ztratil část podoby, která mu byla dána za kardinála Dietrichsteina.

Miroslav Lukáš

 PROGRAM

 Moravský Parnas Johanna Georga Gettnera

 Divadelní festival Mikulov

 Čtvrtek 25. července 18:00 hod. Galerie Konvent

Slavnostní zahájení festivalu

 

Čtvrtek 25. července 21:30 hod. Scéna Laterna magica (Galerie Konvent)

Film Lekce Faust – Jan Švankmajer

Pokus o aktuální výklad faustovského mýtu. Švankmajerův hrdina je obyčejný člověk z ulice, který je vytržen ze svého všedního života, v němž otázky po smyslu lidské existence nemají místa, aby byl osudovou náhodou vmanipulován do faustovské vzpoury.

Film Don Šajn  – Jan Švankmajer

Donjuanovské téma převyprávěné mistrem animovaného filmu Janem Švankmajerem

Pátek 26. července 16:00 hod. Galerie Konvent

Divadlo Toy Machine – Rytíři. (V dobách králů a královen, kdy ještě po zemi chodili draci, se narodil udatný rytíř Jiřík. V jeho krvi koluje dobrodružství, které si dává k snídani i večeři. Volně na motivy Legendy o sv. Jiřím a jiných příbězích o slavných rytířích. Vhodné pro diváky od 3 let a více.)

Pátek 26. července 19:00 hod. Zámecký sklep

Divadlo Toy Machine – Faust. (Stará truchlohra českých kočovných loutkářů. Faust chtěl vědět a poznat tolik, že byl ochoten pro to obětovat nejen svůj život, ale i život po smrti. Upsal se Mefistovi a jeho duše by měla skončit v pekle. Jak lehké je sejít z cesty a obzvlášť těžké poznat ďábla, když je často zabalen v rouše beránčím. A jak ještě složitější je opustit svůj sen. Sen být lepším člověkem).

Pátek 26. července 21:00 hod. Zámecký sklep

Divadlo Toy Machine – Faust.

Sobota 27. července 16:00 Galerie Konvent

Divadlo Geisslers Hofcomoedianten – Jedem s medem. (Vaše ctnosti i neřesti na jednom voze. Tři příběhy o činech hrůzostrašných, děsivých i bohumilých. Od neřesti k ctnosti a naopak. Píseň kramářská, lidová hra a loutkový balet. Divadlo s obřími loutkami na voze. Série tří plenérových miniincenací na motivy soch Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna.

Sobota 27. července 20:30 hod. nádvoří zámku

Divadlo Geisslers Hofcomoedianten – Don Juan aneb Strašlivé hodování. (Juanovsky zlá folklórní hra. Zpracování známého, velmi svérázného, neúplného a vůbec prvního dochovaného rukopisu východočeské loutkové hry z roku 1770 s názvem „Strassliwi hodowani nebo Don Jean, mordirz sweho pana bratra Dona Carlose v 3 dílích“. Výsledkem je donjuanovská stolní loutková hra s lidovými zpěvy, tanci, zvyklostmi a rčeními pro mladé, staré, citlivé i otrlé, slyšící i neslyšící, ale hlavně pro ženy!)

 6 logo DFM