• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Šestadvacáté Mikulovské výtvarné sympozium "dílna" navštíví také Cyril Höschl. K vidění je i socha Jiřího Davida

Šestadvacáté Mikulovské výtvarné sympozium "dílna" navštíví také Cyril Höschl. K vidění je i socha Jiřího Davida

Část letních prázdnin patří v Mikulově již tradičně výtvarnému umění a sympoziu “dílna“. To obnáší nejen setkání výrazných uměleckých osobností, ale i společnou tvorbu a závěrečnou výstavu děl předních českých i zahraničních autorů. Tato akce se koná v Mikulově již od roku 1994.

I letos organizátoři pro veřejnost připravili několik doprovodných akcí, jelikož “dílna“ je již šestadvacet let nedílnou součástí mikulovského letního kulturního dění. V rámci akce Národy Podyjí (19. až 21. července) se konal hudební program mikulovských kapel Rosen Trio, Bezmocné sny a Koleno. Další červencovou sobotu pak proběhl den otevřených ateliérů a odpolední malování s dětmi, kdy měli návštěvníci jedinečnou příležitost pozorovat umělce při jejich tvorbě a děti si mohly vyzkoušet různé formy malby a předvést svou vlastní fantazii a kreativitu.

Hned následující sobotu, tedy 3. 8., se v zámecké zahradě představí na autorském pikniku “dílny“ umělecká skupina mladých performerů s názvem IN SAČEK VERITAS. Vznikla na půdě Ateliéru intermedií Fakulty umění Ostravské univerzity a staví na otevřené platformě i neustálenosti tohoto seskupení. Dalším hostem bude Cyril Höschl, který si připravil přednášku na téma Umění a neurověda – evoluční význam umění.

Ke konci července byla také v zámeckém parku pod vyhlídkou s borovicí nainstalována „Klíčová socha“ Jiřího Davida, která se přímo váže k sametové revoluci. Její symbolika diváka nutí k neustálému připomínání důležitosti svobody ducha, názoru a projevu. Je složena z více než osmdesáti čtyř tisíc klíčů sestavených do nápisu Revoluce, který předrevoluční období připomíná i typograficky. Socha je součástí mezinárodního projektu Sculpure line. Město Mikulov je partnerem tohoto projektu.

 

Letos se 26. ročníku “dílny“ účastní Jiří Kačer (sochař a kurátor MVS “dílna“ 2019), Vojtěch Horálka (malíř), Jaroslav Beneš (fotograf), Svatopluk Klimeš (malíř), Mirek Zahálka (malíř), Eugeniusz Józefowski (polský malíř, grafik a fotograf). Hostem sympozia je malířka Denisa Krasová. Role technické asistentky se ujala studentka Klára Štefanovičová z Bratislavy. Celý umělecký tým doplnil teoretik Ivan Neumann.

Na mikulovském zámku umělci tvoří až do 10. srpna, kdy na závěrečné vernisáži představí svá díla veřejnosti. Výstava jejich děl bude na zámku k vidění až do konce října 2019.

Hlavním pořadatelem Mikulovského výtvarného sympozia je město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově. Konání letošního 26. ročníku MVS “dílna“ finančně podpořil Jihomoravský kraj, Ministerstvo kultury a další partneři.

Více informací na www.artmikulov.cz

Marcela Šimánková, město Mikulov

dilna