• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Mikulovská Galerie Závodný představí tvorbu mezinárodně uznávaného nizozemského výtvarníka Boba Boniese.

Mikulovská Galerie Závodný představí tvorbu mezinárodně uznávaného nizozemského výtvarníka Boba Boniese.

Bob Bonies patřil v 60. letech 20. století k zakladatelům a hlavním protagonistům geometrické abstrakce v Nizozemí. Jeho tvorba programově navazuje na teoretický základ architektů a výtvarníků, kteří utvořili společnou platformu, veřejně známou jako hnutí De Stijl /též neoplasticismus, činné v letech 1917 – 1931/.

Ideje hnutí De Stijl a inspirativní vize ruské avantgardy transformuje Bob Bonies také do architektury, designu a studijních programů na haagské Akademii, kterou vedl v letech 1988-2001.

Prvotní volbou B. Boniese jsou tři základní čisté barvy – červená, žlutá a modrá, které doplňuje komplementární zelená a neutrální barva bílá. Základním tvarem je čtverec v různých pozicích a zcela specifickým a typickým znakem jeho realizací je hledání výsledného tvaru malby, která je často složena z několika částí do jedné výsledné kompozice.

„V minulosti vystavila Galerie Závodný celou řadu českých výtvarníků, kteří v minulých dobách nebyli veřejně prezentovaní, nebo odešli do exilu. V současné době se galerie věnuje mapování identické generace výtvarníků, kteří ze stejných geopolitických důvodů nejsou v českém kontextu běžně známí, jejich tvorba však výrazně ovlivnila celé poválečné umělecké směřování a právě jedním z takových je i výtvarník Bob Bonies,“ dodává galeristka a kurátorka Vladimíra Brucháčková Závodná. 

Vernisáž za přítomnosti autora se uskuteční ve čtvrtek 15.08.2019 v 18.00 v prostorách galerie. Výstava potrvá do 29. září.
Galerie Závodný

Pozvanka GZ B Bonies