• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Židovskou kuchyni, hudbu, hebrejštinu i izraelský boj proti suchu představí v Mikulově festival Dny židovské kultury

Židovskou kuchyni, hudbu, hebrejštinu i izraelský boj proti suchu představí v Mikulově festival Dny židovské kultury

Od pátku 20. do neděle 21. září se budou moci obyvatelé i návštěvníci města Mikulov účastnit festivalu Dny židovské kultury.

„Festival si od samého začátku svého vzniku klade za cíl připomínat kulturu lidí, kteří tvořili až do počátku 20. století téměř polovinu obyvatel města. V místě, kde po staletí sídlil moravský zemský rabín, již dnes není židovská komunita, i tak nebo snad právě proto, věříme, že tento festival má v kultuře Mikulova důležité místo,“ říká za organizátory Marie Leskovjanová, předsedkyně Spolku přátel židovské kultury v Mikulově.

Letošní ročník bude zahájen v pátek již tradičním promítáním filmu s židovskou tematikou pro studenty místních škol a veřejnost. Kromě filmu Golet v údolí si budou moci návštěvníci městského kina vyposlechnout i přednášku Olgy Rút Pavlatové. „Ta se pokusí přiblížit židovské vzdělávání a podělí se o svou vlastní zkušenost ze studia na ješivě v Izraeli,“ upřesnila Marie Leskovjanová.

Páteční program bude pokračovat v Horní synagoze, kde zahájí výstavu Masaryk a Svatá země velvyslanec státu Izraele v České republice Daniel Meron. „Návštěva této významné osobnosti bude jistě patřit k jednomu z vrcholů festivalu,“ je přesvědčen Josef Šuba z Regionálního muzea v Mikulově, které je spolu se Spolkem přátel židovské kultury v Mikulově organizátorem festivalu.

Sobota nabídne workshop židovských nápěvů. Zpěv a melodie jsou důležitou součástí života Židů. Jakou roli hrají při bohoslužbách a jak které nápěvy znějí, si budou moci návštěvníci vyzkoušet opět v Horní synagoze. Chybět nebude ani tradiční ochutnávka židovské kuchyně s méně známými židovskými pokrmy.

Velice aktuální téma otevře na festivalu Ing. Jaromír Vykoukal. V synagoze vystoupí se svou přednáškou Voda pro Izrael – naděje pro Českou republiku. „Sucho se stalo problémem, který nás provází stále intenzivněji. A jsou to právě Židé, kdo se s ním naučili efektivně bojovat a stali se světovou jedničkou v péči o vodu,“ zamýšlí se Marie Leskovjanová.

 

Na závěr sobotního programu bude v synagoze koncert klezmerové kapely Mackie Messer Klezmer Band.

Každoroční komentovanou prohlídku židovského hřbitova, židovské čtvrti a synagogy doplní v neděli v obřadní síni hřbitova hodina hebrejštiny. „Návštěvníci se budou moci seznámit s hebrejskou abecedou i s několika slovíčky. Dozví se, jaké znalosti jsou klíčové pro překlad židovských náhrobků a snad i to, co všechno nám tyto kameny jsou schopné prozradit,“ doplnila Barbora Leskovjanová, jež se osobně na mapování mikulovského židovského hřbitova podílela.

Program festivalu je zdarma a jeho organizátoři srdečně zvou všechny obyvatele i návštěvníky Mikulova.

Jitka Sobotková

381491 dny zidovske kultury