Kardinál se potká s Kelty i s pravěkým vlkem

Rok 2019 skončil. Pro Regionální muzeum to byl parádní rok – zdárně pokračovaly opravy v Divákách, „oživili“ jsme mamuta květinami, o našich edukačních programech už si učitelé říkají i na Šumavě, propojili jsme Dolní Věstonice s Pavlovem naší archeostezkou, opět jsme se s vámi mohli setkat během Májového víkendu s Muzejní nocí, nebo během Dnů otevřených zahrad. Byl to po všech stránkách povedený rok a pro rok 2020 máme ještě větší plány.

Dokončíme opravu Památníku bratří Mrštíků v Divákách. Bohužel jsme v listopadu 2019 zavřeli expozici Život pod Pálavou v Dolních Věstonicích. Nutné opravy vyžadovala nejenom expozice samotná, ale také budova muzea, takže slibujeme, že až novou expozici znovu otevřeme jako pálavský Dům přírody, rozhodně ji nepoznáte.

Okolo Pavlova se stahují vlci. Příští rok totiž kurátorka Archeoparku Pavlov Zuzana Havlická připravuje ve spolupráci s Archeologickým ústavem Akademie věd v Brně sérii přednášek, programů a akcí spojených s nálezem pavlovského vlka. Těšte se na Rok vlka.

V Mikulově ale nezůstaneme pozadu. V Horní synagoze se kromě tradičních akcí, jako jsou Dny židovské kultury nebo přednášky a koncerty, můžete těšit na několik velkých výstav, mimo jiné i na pokračování výstavy Alfred Kantor: Terezín-Osvětim-Schwarzheide. Holocaust v deníku umělce, kterou někteří z vás měli možnosti vidět na konci sezóny 2019. Petr Macháček je Ornitolog v Izraeli a představí nám známé (i méně známé) opeřence, věděli jste například, že národním ptákem Izraele je dudek?

No a co se chystá na zámku? Oslava. Letos to bude totiž přesně 450 let od narození kardinála Františka z Dietrichsteinu, který z Mikulova udělal své sídelní město. Takže budeme celý rok slavit Kardinálský rok a pro vás chystáme přednášky, akce, ale znovu i oblíbené noční prohlídky. Samozřejmě se můžete těšit na tradiční Májový víkend s Muzejní nocí i Dny otevřených zahrad, “dílnu” 2020 nebo Křehký Mikulov. Kromě těchto akcí vás ale rádi přivítáme i na našich výstavách. Hlavní výstavou sezóny bude výstava o Keltech ve spolupráci s Moravským zemským muzeem v Brně. Budeme pořádat i velkou konferenci na téma Doba laténská, ale nezapomínáme ani na současné umění, to vám představíme na výstavě výtvarné skupiny Šestka z Břeclavi.

Největší novinkou je pro nás to, že se odteď budeme společně pravidelně setkávat právě na stránkách mikulovského Zpravodaje.

RMM

RMM