Kulturní nabídka Mikulova bude letos opět pestrá

Kalendář akcí, který město Mikulov, na začátku ledna vydalo, je opět nabitý spoustou kulturních, vinařských a společenských akcí.

Pokud bychom vybrali ty tradiční a dlouholeté, tak jsou jimi svátky jara a ty v Mikulově proběhnou od 10. do 13. dubna. „Velikonoční Mikulov zaměřujeme na tradice, ukázky řemesel, představení folklórních souborů, cimbálových muzik, koncerty a chybět nesmí ani jarní a velikonoční speciality,“ vyjmenovává Petra Eliášová, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová. Konec dubna bude věnován Mikulovské přehlídce vín a Setkání souborů pod Taneční horou. Pozvané soubory z tuzemska i zahraničí vždy roztančí město a zapojí místní i návštěvníky do tradičního veselí.

V polovině května, 15.–17. května, se budou konat Slavnosti města a tento program pro celou rodinu doplní ještě tradiční Májový víkend s muzejní nocí.

Červen bude zase ve znamení jazzu a dětských festivalových filmů. Již Dvacátý vzpomínkový večer k poctě Karla Krautgartnera 5. června doplní koncert Concentus Moraviae 24. června. Oslavou jídla a vína bude 11. ročník Mikulov Gourmet festivalu, který se bude ve vybraných restauracích po Mikulově konat o víkendu 5.–7. června.

Již čtvrtým rokem čekají dětské filmové fanoušky Mikulovské ozvěny 60. Zlín Film Festivalu, jehož tématem je „Návrat do budoucnosti“. V Městském kině se budou promítat snímky, které diváci, mimo Zlín a Mikulov, jinde neuvidí. Také na letošní rok je připraven interaktivní program pro děti a letní kino.

Prázdniny budou patřit 4. ročníku festivalu pouličního umění La Strada. „Chceme Mikulov otevřít zajímavým pouličním umělcům, kteří oživí město a jeho zákoutí,“ popisuje Petra Eliášová. V letních měsících se v kulturním kalendáři Mikulova navíc objevuje třeba Letní scéna Bolka Polívky, kterou loni poprvé hostil mikulovský amfiteátr, Kytarový festival, Festival národů Podyjí, Pivobraní, Klavírní kurzy, Mikulovské výtvarné sympozium „dílna“ či festival alternativní hudby Eurotrialog. Začátek září je pak spjatý s každoroční Mariánskou poutí na Svatý kopeček a s mezinárodním festivalem pěveckých sborů Kampanila.

Druhý zářijový víkend pak neodmyslitelně patří Pálavskému vinobraní, které opět slibuje bohatý kulturní program pro všechny generace. Postupně organizační tým společnosti Mikulovská rozvojová odtajňuje hlavní hvězdy 73. ročníku, které přijedou od 11. do 13. září 2020. „Prozradit zatím můžeme, že letošními lákadly budou například Lucie Bílá, Wohnout, Xindl X, Marek Ztracený, Hrdza, Ondřej Ruml, Thom Artway nebo The Tap Tap,“ říká Petra Eliášová.

Podzim pak zpříjemní Svatomartinský Mikulov spojený s listopadovou degustaci mladých vín a gastronomickými specialitami. Advetní koncert, Vánoce pod radnicí a jarmark pak z příjemní adventní čas v závěru roku 2020.

Jitka Sobotková

IMG 1973