Artové úterky v únoru a březnu

Artové úterky nabízejí začátkem roku 2020 ještě jedno ohlédnutí za snímky, které se objevily v loňském roce v našich kinech a které by bylo škoda promeškat.

25. února se můžete těšit na koprodukční film naší zbožňované italské režisérky Alice Rohrwacher (na Útercích jste již měli možnost zhlédnout její úchvatný snímek Zázraky). Šťastný Lazarro je magický příběh jedné „čisté duše“ a zároveň poctou velkým klasikům italské kinematografie jako byl Visconti či Pasolini. Jen dobří lidé poznají opravdové štěstí.

10. března nás čeká Karel, já a ty, výrazně autorský snímek režiséra Bohdana Karáska (který napsal scénář, film režíroval, stříhal a zahrál si pod pseudonymem hlavní roli). Jedná se o snad první český snímek žánru mumblecore, silně založeném na povídání o vztazích a životě. Scénář je ale skvěle napsaný, herci důvěryhodní, dialogy zcela přirozené, nikde žádný obvyklý pocit trapna nad českým filmem. Skvělá sonda do vztahů v postindustriálním městském životě.

A na závěr cyklu, 24. března, se podíváme mimo Evropu. Čínská tříhodinová sága Sbohem, synu mapující na studii jedné rodiny několik dekád nedávné historie, především důsledky politiky jednoho dítěte. „Malý“ příběh z velké země, o které se hodně mluví.

Přejeme silné filmové zážitky v Městském kině v Mikulově!

Petr Šesták

miku Kino logo horizontal positive