Velikonoce letos jinak

Milí přátelé,

prožíváme situaci, kterou jsme si asi jen těžko dovedli představit. Jsme plní obav a nejistoty. Pokud by se nedělo nic mimořádného, tak bych vás v tomto článku zval na společné prožívání blížících se velikonočních bohoslužeb.

Ale všechno je jinak. Možná v této době ani nejsme schopni příliš vnímat, že přichází jaro a před námi jsou Velikonoce. Na internetu či v novinách se objevují mnohá zamyšlení či úvahy, proč naši planetu právě teď přepadla nečekaná pandemie. Vůbec se neodvažuji k tomu vyjadřovat, protože sám nevím.

Jen se mi zdá – budu psát o sobě, že jsem mnoho věcí ve svém životě bral už jako úplnou samozřejmost. Možná i za dar zdraví jsem byl málo vděčný. A najednou si říkám, jak to bude zase krásné, když se třeba budu moci jen tak potkat s přáteli někde u piva.

Také zjišťuji, kolik je kolem nás skvělých lidí, kteří v době nouze myslí víc na druhé než na sebe. A za to jim patří veliké poděkování.

Velikonoce jsou oslavou vítězství života nad smrtí. Ale víme, že cesta k tomuto vítězství byla plná bolesti, osamocenosti a utrpení. V mnoha našich domácnostech visí kříž. Ne proto, že bychom měli rádi utrpení, ale proto, že skrze Kristův kříž se cesta k vítězství otevřela pro každého z nás.

Milí přátelé, letošní Velikonoce budou úplně jiné než obvykle, ale ze srdce přeji vám i sobě, aby i přesto – nebo právě proto – byly i tyto svátky plné opravdové naděje.

Pavel Pacner

P. S. Aktuální informace ze života našich farností najdete na www.farnostimikulovska.cz

sv.vaclav

foto: Jitka Sobotková