Jak vypadá muzeum bez návštěvníků?

Smutně! Poslední březnový víkend měl zahájit letošní sezónu, ale vzhledem k současné výjimečné situaci se tak nestalo. A návštěvníci se do muzea ještě asi delší dobu nepodívají.

Nejenom zámek, ale i synagoga a Archeopark nemohou zahájit provoz, na který se už několik měsíců svědomitě připravujeme. Paradoxně dobře je na tom expozice v Dolních Věstonicích a Památník bratří Mrštíků v Divákách, které jsou dlouhodobě uzavřeny kvůli probíhajícím rekonstrukcím. Zde práce probíhají podle plánu a my se těšíme, až vám budeme moci předvést výsledek. 

Zatím jsme odsunuli zahájení všech výstav, které jsme letos plánovali, ale není důvod si zoufat, jednáme o tom, že bychom výstavy prodloužili i do dalšího roku. Nepřipravíme vás ani o vernisáže, ty se pokusíme zorganizovat v průběhu roku po otevření.

Uzavření muzea se dotklo i našich akcí. Rušíme je pouze, když víme, že není zbytí, a snažíme se ze všech sil najít za ně náhradu v průběhu roku. Přece jenom, co by bylo muzeum bez Muzejní noci nebo léto bez Archeoparku po setmění.

Možná se taky ptáte, co se tedy v muzeu děje, když k nám nesmí návštěvníci a když je doporučená práce z domova.

Někteří do práce musí, to se týká třeba konzervátorů, kteří mají konečně čas zapracovat na některých předmětech z depozitářů, na které během příprav výstav nezbývá moc času. Vedení muzea a finanční oddělení taky nezahálí, protože společně musí dotáhnout rekonstrukce, o kterých jsme psali výše, a zároveň vymýšlí, jak to bude s muzeem vypadat, až nouzový stav skončí.

Kurátoři mají konečně čas na zpracování výzkumů nebo přípravu výstav, které bychom vám chtěli přinést v příštích letech. Je také čas na pořádný úklid v depozitářích nebo na drobné změny ve výstavách, které jsme chtěli otevřít letos.

Edukátorka a produkční zase vymýšlejí jak dostat muzeum k vám, aniž byste museli opustit pohodlí vlastního obýváku.

A musíme říct, že se to docela daří – na webových stránkách muzea se v následujících dnech budou objevovat hry a aktivity pro rodiče s dětmi, schválně se dívejte na www.rmm.cz do záložky Muzeum dětem. Postupně budeme připravovat videa, které vám představí to nejlepší z muzejních sbírek. Pokusíme se návštěvníkům přiblížit i místní historii prostřednictvím fotografií a videí z muzejních sbírek.

A máme velkou prosbu, pokud je něco, co by vás zajímalo nebo jste vždycky chtěli vědět (ale báli jste se zeptat), tak nám dejte vědět. Napište nám e-mail na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo zprávu na Facebooku a my připravíme materiály přesně pro vás. Teď je možnost udělat muzeum přesně podle vás.

RMM

kardinal korona