JULIO LE PARC premiérově v Galerie Závodný  

Jeden z nejuznávanějších světovým umělců v oblasti kinetického umění a op artu JULIO LE PARC (1928, Argentina) bude od 25. června do 18. srpna vystavovat v mikulovské Galerii Závodný.

„Julio Le Parc patří ke kreativním a vizionářským osobnostem, které formovaly moderní umění 2. poloviny 20. století. Bývá považován za průkopníka kinetického umění a světelné animace,“ říká kurátorka výstavy Vladimíra Brucháčková Závodná.

V roce 1958 odešel z Buenos Aires do Paříže, celoživotní blízké přátelství udržoval např. s Jesúsem Rafaelem Sotem a Carlosem Cruz-Diezem. Na výtvarné scéně se etabloval v okruhu autorů galeristky Denise René a výtvarného kritika Franka Poppera. Společně s F. Morelletem, J. Steinem, Verou Molnár, F. Sobrinem, H. G. Rossim v roce 1960 založil skupinu GRAV, která pracuje s hravostí, variabilitou a přímou interakcí mezi dílem a divákem.

V roce 1966 získal hlavní cenu na 33. bienále v Benátkách. V této době experimentuje s rytmizovanou světelnou a kinetickou projekcí, doprovázenou zvukovým záznamem. Od 70. letech se zabývá výzkumem barevného spektra a tvarových mutací. Důležitou součástí tvorby jsou i sochařské intervence do architektury.

„Výstava se snaží citlivým způsobem mapovat jednotlivé tvůrčí etapy této zajímavé a renomované osobnosti,“ doplňuje na závěr galeristka Vladimíra Brucháčková Závodná.

Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 25. června 2020 v 18 hodin.

Jitka Sobotková, foto: archiv Galerie Závodný

galerie zavodny