(Kardinální) Kardinálské léto v Mikulově

V roce 2020 uběhne 450 let narození kardinála Františka z Dietrichsteina. V Regionálním muzeu v Mikulově se chystají velkolepé oslavy ne nepodobné těm před 450 lety.

Během celého roku se návštěvníci mohou těšit na přednášky odborníků zaměřené na kardinála, jeho život, působení na mikulovském zámku a baroko obecně.

Oblíbené akce jako jsou noční prohlídky, Muzejní noc či Víkend otevřených zahrad budou letos také zasvěceny kardinálovi.

„Letošní rok měl být zapamatování hodný i bez světové pandemie,“ podotkla Anna Soldánová, která na zámku připravuje kulturní akce, „v plánu byly přednášky a prohlídky vedené kurátory, ty se podařilo přesunout na podzim. Některé z akcí se musely zrušit a některé dostanou zcela novou podobu.“

To je případ třeba otevřených zahrad. Oblíbený festival s bohatým programem se většinou konává na začátku měsíce června. Letos ale místo toho zámek otevře své zahrady během celého léta.

„Návštěvníky provedeme mimo jiné botanickou zahradou, kde najdou rostliny, které patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jde o unikátní kombinaci botanické zahrady v zámeckých kulisách, kde se návštěvníci dozví nejenom o historii zahrady, ale také o vzácných pálavských rostlinách,“ řekl Adam Knotek, muzejní botanik, který návštěvníky zahradami provede.

Na návštěvníky čekají komentované prohlídky se zámeckým botanikem, koncerty nebo divadlo pro děti. Zahrady rozhýbou třeba klauni s představením STOPPERS, kteří se představí 18. července, nebo Ilegumova divadelní společnost, kterou si mnozí pamatují z Muzejní noci, která přiveze pohádku pro děti 15. srpna. Koncerty pod širým nebem (nebo stanem, bude-li pršet) zase obstarají Lety mimo (25. července), Petra Göbelová (1. srpna) či místní oblíbení Groundkeeper (22. srpna).

Program budou doplňovat akce spojené s výtvarným sympoziem „dílna“, které bude v zámeckých ateliérech probíhat v červenci. K „dílně“ se vážou třeba autorská čtení nebo koncerty na Náměstí. Mimo jiné zde svou tvorbu představí třeba Martin Němec. Kromě výtvarného sympozia se mohou návštěvníci těšit také na Festival národů Podyjí nebo festival Sousedé.

RMM

KARDINALSKY ROK METRO XXL