Lednicko-valtický hudební festival láká v Mikulově na Václava Hudečka a světovou premiéru

Pátý ročník Lednicko-valtického hudebního festivalu nabídne od 3. do 17. října 2020 originální fúze klasické a lidové hudby, hudbu Orientu, východoevropský klezmer či unikátní „Janoska styl“. Jeden z osmi koncertů přivítá i zámek v Mikulově.

„Program 5. ročníku LVHF jsme tvořili s ambicí ukázat, jak inspirativní a tvůrčí může být propojení klasické hudby s lidovou tradicí. Přestože stojí lidová hudba ve zdánlivém kontrastu k vytříbené estetice hudby klasické, po staletí v ní skladatelé nacházeli nedocenitelnou inspiraci,“ říká dramaturg a ředitel LVHF Jiří Partyka. Pohled do festivalové dramaturgie skutečně slibuje skvělé zážitky. „Jsem velice rád, že přes veškeré těžkosti se nám podařilo udržet program v původní podobě a zachovat jeho mezinárodní přesah. Divákům tak v říjnu nabídneme například fantastický Borusan Quartet z Turecka, který koncertuje v nejprestižnějších koncertních sálech od New Yorku po Paříž, nebo slovenský Janoska Ensemble, momentálně jedno z nejžádanějších komorních uskupení na světě,“ doplňuje Jiří Partyka. „Za jeden z objevů festivalu pak považuji španělskou kytaristku Andreu Gonzales Caballero, vítězku mezinárodních soutěží v Římě a ve Valencii,“ uzavírá.

Václav Hudeček v Mikulově

V sobotu 10. října rozezní reprezentativní prostory zámku Mikulov dokonalé spojení klasické a lidové hudby regionů Moravy, Maďarska, Španělska a Francie. Jedním ze sólistů večera s podtitulem „Studánky inspirace“ bude i Václav Hudeček. „Na Lednicko-valtický hudební festival přijíždím již poněkolikáté a vždy se sem nesmírně rád vracím. Zdejší přátelské, vřelé publikum, proslulá pohostinnost a možnost zahrát si s vynikajícími hudebníky v krásných prostorách, to vše mne nesmírně inspiruje,“ vyznává se tento legendární český houslista. V rámci koncertu zazní světová premiéra skladby světoznámého cimbalisty a předního českého folkloristy Jana Rokyty. „Koncert v Mikulově bych pro mne osobně charakterizoval slovem očekávání. Zažít světovou premiéru je vždy mimořádný moment, navíc pro tak zajímavé nástrojové obsazení – naprosto jedinečný hlas Kláry Blažkové, Janáčkův komorní orchestr a Ensemble FLAIR,“ dodává ke světové premiéře Jiří Partyka.

Závěr festivalu bude patřit Čechomoru

Mixem písní z dnes již kultovního alba Proměny uzavře festival v sobotu 17. října ve Valticích skupina Čechomor za doprovodu Moravské filharmonie Olomouc. Koncert bude řídit přední český dirigent a skladatel Jan Kučera, který se zapsal do povědomí kulturní veřejnosti především svou komickou operou Rudá Marie, projektem Wanted nebo koncertem Adama Plachetky v pražské O2 Areně. „Jan Kučera má s crossoverovými projekty tohoto typu obrovskou zkušenost a dokáže je posunout do zcela nové dimenze. Můžeme se těšit na velmi emotivní, spontánní závěr festivalu,“ uzavírá Jiří Partyka.

Lákavé lokace a doprovodný program

I letošní ročník festivalu propojí hudbu s unikátními lokacemi, které nabízí jižní Morava, se zámky Lednice, Valtice či Mikulov. Poprvé nabídne koncerty v břeclavské synagoze, na zámku Wilfersdorf v Rakousku a v nově zrekonstruovaném Rybničním zámečku. Osm koncertů je doplněno edukačními koncerty pro školy a doprovodným programem, jenž odkryje zajímavé historické souvislosti regionu.

 

Vstupenky na festival

Vstupenky na festivalové koncerty jsou k dispozici on-line na www.lvhf.cz, v TIC Mikulov nebo je lze rezervovat telefonicky na zákaznické lince 774 710 621 či e-mailem na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

lvhf

01 LVHF johana cernohorska titulni 3x2 grafika