• zpravodajmikulov.cz
  • Kultura
  • Letošní ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ bude slavnostně zahájen 11. července. Výtvarné sympozium i letos nabídne bohatý doprovodný program.

Letošní ročník Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ bude slavnostně zahájen 11. července. Výtvarné sympozium i letos nabídne bohatý doprovodný program.

Slavnostní zahájení 27. ročníku Mikulovského výtvarného sympozia “dílna“ proběhne tradičně na mikulovském zámku. Kurátor letošního ročníku Tomáš Tichý do svého týmu pozval malíře Aleše Brázdila, Adama Štecha, Jakuba Tomáše, sochaře Ondřeje Olivu a malířku Hanu Puchovou. Ze zahraničí, pokud to současná epidemiologická situace dovolí, dorazí Vitaly Pushnitsky z Ruska, Alexander Tinei z Moldávie a Marie Tomanová, mikulovská rodačka žijící v USA. Technickou asistentkou pro letošní ročník bude studentka a knižní designérka Barbora Kurtinová. Celý umělecký tým doplní teoretik Petr Vaňous.

Umělci se veřejnosti představí v sobotu 11. července na Horním nádvoří zámku od 18.00 hodin. Zahájení sympozia zpříjemní hudba Rosen Trio a DJ IVO Pospíšil.

Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ i letos nabídne bohatý doprovodný program. 

18. 7. 2020 – Hrubá Hudba. Akce se koná na mikulovském Náměstí od 20.30 hodin a nabízí hudební program, který je součástí Festivalu národů Podyjí (17. až 19. 7. 2020).

25. 7. 2020 – Den otevřených ateliérů a odpolední malování s dětmi. Veřejnost dostává jedinečnou možnost přijít a pozorovat umělce při tvorbě jejich děl. Pro děti pořadatelé připravují každoročně možnost vlastní umělecké aktivity. Akce se koná v zámeckých ateliérech od 13.00 do 17.00 hodin.

30. 7. 2020 – Autorské čtení. Od 18. hodiny v zámecké zahradě proběhne autorské čtení Martina Němce, spisovatele a scénáristy.

2. 8. 2020 – Jazzové odpoledne. Koncert seskupení Jakub Doležal Quartet proběhne v neděli 2. srpna od 17 hodin v zámecké zahradě.

Po čtyřech týdnech tvorby umělci představí nově vytvořená díla letošního ročníku v rámci slavnostního ukončení “dílny“ na vernisáži, která proběhne v sobotu 8. srpna od 18.30 hodin. Hudební program po celý večer zajistí kapela VITRHOLC a ANT ATTACK. Výstava nových uměleckých děl letošního ročníku bude veřejnosti k dispozici až do konce října 2020.

Hlavním pořadatelem akce je město Mikulov a spolupořadatelem Regionální muzeum v Mikulově. Mikulovské výtvarné sympozium “dílna“ je pořádáno za finanční podpory Jihomoravského kraje a Ministerstva kultury ČR.

Více informací na www.artmikulov.cz

Dominik Ryšánek, Mikulovská rozvojová, s. r. o

dilna