Zámek Mikulov dětem, i o prázdninách!

Ať už k nám zavítáte z velké dálky, nebo Mikulovský zámek vídáte každý den z oken svého domu a máte malé děti, přijďte společně s nimi zažít netradiční prohlídku, která vás provede historií rodu Dietrichsteinů, majitelů mikulovského panství.

Pro nejmenší děti jsme připravili program „Po stopách malé hraběnky“. Zámkem děti a rodiče provede sama kněžna Marie Anna, která toužila utéci od shonu u vídeňského dvora. Přestěhovala se tak i s rodinou do Mikulova. Dvorské starosti hodila za hlavu a vyměnila je za ty rodinné. Děti jí ale svým chováním někdy překvapily, jindy trošku potrápily.

Děti se seznámí s kněžninou malou dcerkou, hraběnkou Marií Terezií. Vlastně ne tak úplně. Malá Maruška za sebou nechává po zámku pouze stopy – její nejoblíbenější hračky. Co to je za hračky? To se přeci nedělá, nechat vše takto válet na zámku! A kde ta Maruška vlastně je? Možná si hraje s bratrem Janem na schovávanou. Zámek je na tuto hru jako dělaný. Nebo utekla do zahrad?

Program je vhodný pro děti od 3 do 6 let s rodiči. Délka programu je 50–60 minut. Začátek je každý všední den o prázdninách v 11 h.

Děti školou povinné jistě potěší, že jsme pro ně připravili program, kde budou moci předvést, co umí. Inteligenci, sílu, odvahu i kreativitu. Pokud si chcete zkusit, jak lehké, anebo těžké je stát se šlechticem, starat se o panství a poddané, tak přijďte společně s rodiči na program „Staň se šlechticem!“. 

Seznámíte se s paní tohoto domu, kněžnou Karolinou Maxmiliánou. Ta vás s hrdostí provede nejen historií rodu, ale připravila si pro vás i různé úkoly, které prověří, zda jste hodni, být povýšeni do šlechtického stavu. Na svém rodokmenu budete muset ukázat, jak dobře svou rodinu znáte. Budete dokazovat svou sílu a odvahu u netradičního úkolu doby osvícenství. Kněžna vás naučí základům heraldiky. Co že to je? Nauka o erbech. Potom budete moci navrhnout svůj vlastní rodinný erb.

Celou dobu prohlídky budou také děti hledat dobové hračky, díky kterým se dozvědí, jak se v jednotlivých historických obdobích děti na hradech a zámcích bavily. Tyto hračky nám pak na konci odkryjí šifru. Ale to už bude zase jiný příběh…

Program je vhodný pro děti od 6 do 12 let, které už umí číst a psát. Pokud ještě neumí, tak s plněním úkolů pomohou rodiče. Délka programu je 75–80 minut. Začátek je každý všední den o prázdninách ve 13 h.

RMM (PR)

zamek mikulov detem RMM 2020