První Mezinárodní noc pro netopýry pobavila i poučila

Poslední prázdninovou sobotu jsme nalákali kolem sto sedmdesáti zájemců (z toho cca sedmdesát dětí) na netopýry do PR Turold u Mikulova, kde jsme se snažili ukázat, jak jsou tito malí tvorové milí, čím jsou zajímaví, ale i jak jim můžeme pomoci. Díky píli organizátorů na evropské úrovni se letos poprvé slavilo i mimo Evropy, proto ta změna v názvu.

netopyr01

Aby se i menší děti zabavily a naučily se něco nového o netopýrech zábavnou formou, občanské sdružení 7 DNÍ pro ně připravilo malé kvízy a jednoduchou rukodělnou dílnu. To vše před začátkem odborného programu. Pak si je rodiče „odchytli“ a odvedli k jeskyni Na Turoldu, kde se samotný odchyt odehrával. Odborného slova se znovu chopil dr. Jozef Chytil z Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově (ORNIS) a bývalý dlouholetý zoolog SCHKO Pálava.

netopyr02

Na pomoc si tentokrát přizval kolegu pana dr. Aleše Tomana, kterého děti znají hlavně z večerníčků pana Chaloupky (Podivuhodná cesta ježka Aladina, Madla a Ťap), ale odborná veřejnost ví, že se dlouhá léta věnoval ochraně a chovu vydry říční, ochraně sokolů, pracoval v několika zoologických zahradách. Tito dva pánové se vynikajícně doplňovali a udrželi pozornost dětí i dospělých dlouho do noci. Padali mnohé otázky, došlo i na hlazení kožíšků. Celkem bylo na akci prezentováno čtrnáct netopýrů sedmi druhů (ušatý, večerní, velkouchý, brvitý, dlouhouchý, …) největší raritou odchytu byl netopýr s asi patnáctiletým kroužkem. Na závěr bych ráda poděkovala Správě jeskyně Na Turoldu, díky níž jsme měli celou akci pěkně osvětlenou.

Eva Řezáčová, CEV Pálava

newtopyri