• zpravodajmikulov.cz
  • Ostatní
  • Hotel Galant z Mikulova se umístil mezi třemi nejlepšími projekty světa na prestižní soutěži Energy Globe Award

Hotel Galant z Mikulova se umístil mezi třemi nejlepšími projekty světa na prestižní soutěži Energy Globe Award

Hotel Galant z Mikulova se umístil mezi třemi nejlepšími projekty světa na prestižní soutěži Energy Globe Award 

Mikulovskému hotelu Galant se povedl unikátní úspěch. Byl nominován ve světovém finále prestižní soutěže ENERGY GLOBE Award o ekologického Oskara. Poprvé v historii celosvětové soutěže byl vybrán i český projekt, a to energetické řešení hotelu a vinařství Galant v Mikulově. Světové finále se konalo 19. ledna v íránském Teheránu. Za gigantického zájmu médií. Přímý přenos a toto vysílání přebralo více než šest set televizních společností. Tato událost tak byla nabídnuta miliardě diváků.

Hotel a vinařství ke svému provozu využívá přebytky tepla, odpadní vody a také skleníkové plyny. Porotu zaujal mikulovský projekt komplexností nasazených chytrých řešení. Díky nim hotel a vinařství Galant chrání životní prostředí a zároveň minimalizuje své náklady.

Projekt byl nominován v kategorii VZDUCH. Majitel a autor projektu Jiří Marian s hrdostí dodává: „Za uplynulé tři roky jsme naše ovzduší odlehčili o nejméně tisíc tun CO2, které kvůli nám výrobci energie nemuseli vyprodukovat. Jen jedna část – fotovoltaická elektrárna, kterou máme na střechách hotelu – zachránila tři sta tun CO2. Rád bych zdůraznil její umístění, naše elektrárna je na hotelové střeše, ne na jihomoravských úrodných polích. Dokud máme volné střechy, měla by pole rozhodně sloužit svému základnímu účelu.“

„Nejzelenější“ ekologický český hotel s výjimečnou polohou v historickém centru Mikulova nabízí sto dvacet šest nadstandardně velkých avšak útulných pokojů kategorie standard, deluxe i rodinné apartmány. Pokoje mají nádherný výhled na dominanty města, např. Svatý kopeček, mikulovský zámek, Kozí hrádek, Dietrichsteinskou hrobku anebo vrch Turold. Moderní konferenční prostory pro pět set hostů uspokojí i nejnáročnejší požadavky. O výjimečný zážitek se postará wellness centrum s rozlohou 700 m2. Dvoupatrové wellness se střešním bazénem a sluneční střešní terasou a vířivkami Vás bude hýčkat procedurami blahodárně působícími na tělo i duši. Nabízí tři druhy saun, zábaly, vinnou terapii a koupele, manikúru, pedikúru, ale i unikátni proceduru na otevření a rozproudení lymfatického systému. Atmosféru jižní Moravy zaručí ochutnávka lokálních vín a gastronomie v tradičním vinném sklepě.

Energy Globe Award je mezinárodní soutěží projektů, které usilují o úspory energií a ochranu přírody. Celosvětová soutěž se poprvé konala v roce 1999. Projekty ze sto sedmdesáti sedmi zemí se ucházejí o národní a pak i světová uznání a v posledním roce to bylo více než šest tisíc ekologicky úspěšných realizací. Soutěží se v pěti kategoriích: voda, země, vzduch, oheň a mládí. České republice jej pod názvem E.ON Energy Globe Award ČR pořádá společnost E.ON a právě hotel Galant se v roce 2013 stal vítězem v kategorii firma a zároveň i absolutním vítězem roku 2013. Letos se v tuzemsku koná už 8. ročník národní soutěže. Celkem se od roku 2008 ucházelo o ekologického Oskara patnáct set sedmdesát ekologických projektů.

js, foto: Hotel Galant

Galant EON official 06 LoRes

Ing. Jiiří Marian