Šampionem mikulovské výstavy vín je Ryzlink vlašský od Zdeňka Svobody

Mikulovský zámecký sál bude tuto sobotu 12. března patřit všem příznivcům vína. Konat se bude tradiční výstava vín mikulovské vinohradnické podoblasti. Pořadatelé z vinařského spolku Moravín Mikulov počítají opět s hojnou účastí a všichni návštěvníci se mohou těšit na pestrou nabídku vín.

Hodnocení všech 647 vzorků vín nejenom z Moravy, ale i ze sousedního Rakouska a Chorvatska proběhlo uplynulou sobotu. „Letos hodnotilo šest desítek degustátorů ve čtrnácti komisích pod odbornou garancí Mojmíra Baroně. Opět anonymně podle vyhlášených kategorií stobodovým systémem Mezinárodní enologické unie,“ řekl předseda Moravínu Vojtěch Pazderka.

Šampionem výstavy se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr 2015, od vinaře Zdeňka Svobody z Mikulova. Nejlépe hodnoceným červeným vínem je Rulandské modré, výběr z hroznů 2013, od Rostislava Koska z Mikulova. „Další oceněná vína a vinaře prozradíme až na samotné výstavě v sobotu,“ řekl Vojtěch Pazderka a pozval na desátou hodinu dopolední. Po úvodním předání cen nejúspěšnějším vinařům budou k volné degustaci od 14 hodin hrát a zpívat cimbálová muzika Kasanica s primáškou Věrou Kunovovou.

„Při této příležitosti bychom chtěli poděkovat všem vinařům, kteří přihlásili svá vína na výstavu a přispěli tak velkým dílem k uspořádání této oblastní výstavy,“ řekl na závěr Vojtěch Pazderka.

js

VV03