Rekondiční pobyt v Sezimově Ústí

Již druhým rokem uspořádala místní organizace Svazu důchodců v Mikulově pro své členy týdenní pobyt v Sezimově Ústí.

Hotel MAS (Moravská akciová společnost), kde jsme byli ubytováni, je v novější části města.

Cena pobytu 4 900 Kč – pro účastníka za šest dnů – je podle mého mínění pro důchodce přijatelná.

Ubytováni jsme byli ve dvoulůžkových pokojích – na kvalitu a množství jídla si nikdo nestěžoval. V ceně je zahrnuta cesta autobusem tam i zpět, deset rekondičních procedur, poznávací zájezd do vedlejšího města Tábor a poutního kostela Klokoty, denně bylo také možné bezplatně užívat hotelový bazén. Zdarma navíc byl doprovodný program, tj. dva taneční večery s živou hudbou a zpěváky, jeden večer jsme mohli hrát bingo, další večer jsme byli na bowlingu. Bylo také možné si zaplatit poznávací zájezdy po jižních Čechách.

Patřil jsem do skupiny účastníků, kteří přijeli do Ústí vlastním autem a mohli jsme si tak vytvořit doplňkový program podle vlastního zvážení. Navštívili jsme např. Soběslavsko-Veselská blata s rázovitými vesnicemi. Obce na blatech se mohou pochlubit ukázkami lidových staveb se zdobenými fasádami ve stylu selského baroka. Perlou selského baroka je ves Holašovice, zařazená na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Můj největší zážitek je spojen s pěší procházkou na Kozí Hrádek. Romantická cesta smíšeným lesem vede podél meandrů Kozského potoka a končí na vyvýšeném místě zříceniny hradu, kde v letech 1412–14 našel útočiště Mistr Jan Hus a kde také často pod širým nebem kázal. Upálení tohoto velkého Čecha ve švýcarské Kostnici mi připomenulo jinou hořící oběť. Lidská pochodeň se stejným jménem Jan hořela a zemřela o více než 550 let později pro podobné ideály, pro jaké zemřel Jan Hus.

Je symbolické, že pomník této druhé oběti jsem objevil při svém putování po švýcarské krajině na břehu Ženevského jezera.

Chtěl bych poděkovat všem členům z vedení naší organizace, kteří se podíleli na přípravě a uspořádání pobytu. Zejména můj velký dík patří za péči o všechny rekreanty paní Mgr. Ludmile Holubové. Mám informace, že připravuje podobný rekondiční pobyt i na příští rok.

Účast na něm všem důchodcům doporučuji.

Josef Trojan