Mikulovské vinné trhy se zapíší do historie

Letošní mezinárodní Mikulovské vinné trhy, které se konají 21. května pod záštitou prezidenta republiky Miloše Zemana, mají hned několik unikátů. A nejenom šampion výstavy čeká až ho v sobotu návštěvníci ochutnají.

„Šampionem Mikulovských vinných trhů 2016 se stalo víno Chardonnay, výběr z hroznů, ročníku 2015 ze ZD Němčičky, které obdrží diplom podepsaný prezidentem České republiky Milošem Zemanem,“ řekl organizátor akce Josef Ševčík. Nejlepším červeným vínem je Frankovka, pozdní sběr, ročník 2015z Révy Rakvice.

Mikulovské vinné trhy jsou nejenom největší výstavou vín ve městě pod Pálavou, ale podle Ševčíka drží prim i v celé České republice. „Máme jeden tisíc šedesát tři vzorků od sto padesáti sedmi vystavovatelů, což je opravdu rekord,“ řekl Josef Ševčík. Na výstavu vín se přihlásily firmy z Česka, Slovenska i Rakouska.

„Na základě požadavků vinařů byla vína hodnocena výhradně majiteli a sklepmistry největších a nejvyhlášenějších vinařských firem z celé České republiky, kteří mají největší dlouholeté a praktické zkušenosti,“ upřesnil Josef Ševčík.

Mikulovské vinné trhy se podle něj možná zapíší do historie jako šampión všech výstav mezi ostatními košty a vinnými trhy v ČR. V letošním roce se budou poprvé udělovat i medaile – pečetě také v čínském provedení, určené pro tamní trh.

Historicky poprvé vystoupí během kulturního programu od 13 hodin také známé uskupení Hradišťan s populárním Jiřím Pavlicou. Návštěvníci se mohou těšit nejen na skvělá vína, ale také na doprovodný program. Ochutnat mohou vynikající kotlíkové polévky a řada stánků bude nabízet své produkty.

V odpoledních hodinách pak proběhne tradiční mistrovství České republiky natažení vína koštýřem na čas. Tuto soutěž pod ochrannou známkou hotelu Zámeček moderuje známý moravský zpěvák Jožka Šmukař. Tato disciplína se již tradičně stává velkým lákadlem všech milovníků vín.

Více info o MVT 2016 na www.zamecekmikulov.cz.

js

Mikulovskevinnetrhy sampion

Loňský vítěz Jiří Kopeček