Projekt Jižní Morava čte zná svoje mikulovské vítěze

Slavnostní vyhodnocení projektu Jižní Morava čte spojené s vernisáží prací k tématu Mýty a legendy mého kraje a autorským čtením proběhlo v Městské knihovně Mikulov v pondělí 31. října.

Do soutěže se zapojilo dvacet žáků základních škol a gymnázií, všichni účastníci měli deset až jedenáct let. V první kategorii šesti až devítiletých se nepřihlásil do soutěže nikdo.

„Naše mikulovská knihovna rozšířila projekt břeclavské a Moravské zemské knihovny v Brně díky dotaci Jihomoravského kraje o kategorii mateřské školy, což se setkalo s velkým ohlasem, a díky pracím těch nejmenších jsme mohli uspořádat výstavu, na kterou se mohou lidé přijít k nám podívat až do konce roku,“ řekla Ilona Salajková, ředitelka mikulovské knihovny.

Zároveň také přiznala, že hodnoticí komise se jednoznačně neshodla na výsledku a bylo velmi těžké hodnotit a určit pořadí v soutěži, protože pohled na texty i výtvarné umění je velmi subjektivní a individuální. „Odměnu ale dostali všichni, a ti, kteří došli na slavnostní vyhodnocení, si mohli i vybrat. Ostatním jsme ji poslali,“ řekla ředitelka.

P1000974

Autorského předčítání se s velkým úspěchem ujala Rozálie Pirščová se svou Legendou o Turoldu. S historií pokladu v podzemí všechny svým dramatickým přednesem seznámila Anežka Čechová. Oceněna byla i nápaditost Marka Krejčiříka, který vytvořil vtipný komiks, Michala Macháčka, který napsal pověst o vzniku vesnice Dobré Pole. Anička Švecová představila svou interpretaci vzniku názvu Kočičí skála a Jana Tichá zase pověst o pokladu v Tančící hoře. Zvláštní ocenění dostali žáci 7. třídy ze základní školy v Březí, kteří pod vedením paní učitelky Jany Tiché napsali nejen poutavé příběhy, ale i výtvarně svá literární díla zpracovali.

Práce dětí z mateřských škol Sluníčko, Habánská a Pavlov a Horní Věstonice byly oceněny ve speciální kategorii a bylo vidět, že paní učitelky vedou své svěřence nejen k tradičnímu vyprávění, ale děti znají místa, kde se vyskytují čarodějnice, čerti, draci, v co se proměňuje vodník a znají historii nebo spíše legendy svého kraje.

Slavnostního ocenění prací se ujal ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček a ředitelka knihovny Ilona Salajková.

js, foto: archiv MěK Mikulov

 

 

jiznimorava cte

pověsti sedmáci