Senioři ČR – Mikulov 

První polovina dubna přinesla několik vydařených akcí (vernisáž výstavy v RMM, dílničku a dva zájezdy).

Oba zájezdy do Velkých Němčic a Pelhřimova se Želivem nám přinesly mnoho zážitků. Ten první tradičně obsahoval prohlídku městyse, kostela a besedu s panem starostou. Ovšem hlavním cílem byly dvě exkurze, jedna přínosnější než druhá. Nejprve jsme navštívili firmu Furch, která vyrábí světoznámé kytary. Jde o manufakturní výrobu s velkým obsahem ruční práce. Poslední dobou zavádějí pro některé operace (broušení, lakování) důmyslné roboty, před kterými jsme stáli v úžasu. Odpoledne patřilo firmě Maryša, která hydroponicky pěstuje rajčata. Vstup do skleníků je možný jen několika zaměstnancům za dodržení maximálních hygienických opatření. Rostliny jsou zafixovány v kokosových vláknech a taženy do výše a nesou hrozny cherry rajčat vynikající chuti, o čemž jsme se přesvědčili v expediční hale. Výživa rostlin, přisvětlování, stínění, boj se škůdci, vše je naprogramováno a průběžně kontrolováno pravidelnými odběry a propočty. Opylování zajišťují čmeláci. Personál tvoří výhradně mladí lidé, řídící pracovníci jsou na vysoké vzdělanostní úrovni. Zájezd perfektně organizačně zajistila paní Holubová. Bonusem byl její emocionální vztah k rodné obci.

Shodou okolností byl také druhý zájezd, neméně kvalitně připravený paní Švecovou. I ten byl její srdeční záležitostí, neboť jsme jeli do jejího rodného Pelhřimova. Živé slovo s osobními zážitky a prožitky je nesporným přínosem našich zájezdů.

Město Pelhřimov nás překvapilo svou starobylostí a současně je vidět péče o jeho údržbu a obyvatele města. Mile nás překvapilo naplňování velikonočních tradic dětmi z MŠ a ZŠ, které zdobily velikonoční stromečky před podloubím na náměstí. V duchu těchto tradic se ubíralo celé odpoledne našeho zájezdu. Po dopolední návštěvě obou budov a zahrady Muzea rekordů a kuriozit jsme nejprve zajeli do nedalekého Starého Pelhřimova prohlédnout si Muzeum biblí. Mnohé věci nám byly známé z Muzea Bible kralické, které jsme před pár lety navštívili. Co však bylo novum, to byl duchovní rozměr, který mu dodali čtyři zapálení průvodci – dva mladé manželské páry. S důstojným humorem nás seznámili s obsahem bible. Byl to další krok k novému rozměru velikonočního týdne. A zájezd  jsme zakončili v premonstrátském klášteře Želiv, kde jsme se skláněli před uměním Jana Blažeje Santiniho, seznamovali se s pohnutými dějinami kláštera jeho současnou renovací, i životem a činností řádových bratří, co více za součinnosti krásného jarního počasí mohlo být jeho emocionálním vrcholem!

UPOZORNĚNÍ

  • V plánu akcií na květen došlo k nedopatření v telefonním čísle, na kterém se máte hlásit na výlet do Bulhar. Správně je 721 998 712.

 

  • Je možné se přihlašovat na podzimní pětidenní pobyt v termálních lázních Bük v Maďarsku. Termín:  13.-17. 10. 2019.  Cena 2 500 Kč /ubytování a doprava/, pojištění 180 Kč. Tel.: 604 717 057 (J. Švecová).

 Dobromila Vlčková

15 seniori

Návštěva Velkých Němčic

MUZEUM BIBLE

Muzeum Bible

ŽELIV

Želiv