V Klentnici roste banán severu a kaki

Věděli jste, že na jižní Moravě, nedaleko Mikulova, v Klentnici rostou banány, tedy tzv. banány severu, neboli pawpaw? Exotické ovoce, které vypadá jako mango a chutná jako banány či ananas.

Je to originalita a na Pálavě se jim mimořádně daří. Zkušený pěstitel a citrusář František Dvořák se pěstování exotických ovocných stromů věnuje už více jako čtyřicet let. Začínal s citrusy a nyní se posledních pár let věnuje i pěstování muďoulu trojlaločnému, jak zní český botanický název pro pawpaw, a tonelu japonskému, jehož plody kaki jsou velmi chutné.

Banány severu neboli pawpaw (vyslovujte poupou) pochází ze Severní Ameriky, jméno jim dali Indiáni a známé jsou také pod názvem asimina triloba.

Je to jeden z mála exotických ovocných stromů, který se dá pěstovat i v českých podmínkách. A právě v Klentnici na Pálavě se mu daří. V zimě totiž snese teploty až minus 25 stupňů.

„Mám velkou radost, že u nás v zahradě pawpaw roste. Jsou to tři roky staré stromky, za chvíli budou mít tři metry a už plodí takhle velké ovoce. Nikde jinde je v okolí neuvidíte, na to jsem pyšný,“ ukazuje pěstitel František Dvořák skoro půlkilogramové plody, které dozrávají v září a říjnu. Jejich chuť je zvláštní, taková směsice banánu, manga a ananasu, někomu mohou chutnat i po jahodách či broskvích. Semena, která jsou uvnitř, jsou však mírně jedovatá. Muďoul je zvláštní ovocný strom, zajímavý svými květy, listy i plody, v zahradě působí i dost dekorativně a nezvykle, v dospělosti může měřit až devět metrů.  

Na rozlehlé zahradě a ve skleníku u pana Dvořáka se daří i citronům, pomerančům, granátovým jablkům, fíkům i hruškám. Na co je ale pěstitel právem pyšný, jsou kaki, plody ovocného stromu tomelu japonského z čeledi ebenovitých, pocházejícího z Číny.

Botanický název druhu znamená „Diovo ovoce“. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo jiné kakichurma, asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Plody mají jasně oranžovou barvu a tvarem připomínají pomeranč nebo rajče, chutnají trochu jako broskev s melounem dohromady s nádechem vanilky. Na rozdíl od pawpaw se dají sehnat i v obchodech.

A jaké má František Dvořák další plány? „Chci vysadit kaki na loukách pod naším domem a vyzkoušet, kde se jim bude nejlépe dařit, a pěstovat je ve velkém,“ říká.

A na závěr návštěvy, ze které si odnáším na ochutnání jak banán severu, tak stromečky granátového jablka a citrusu, mi zkušený pěstitel a šlechtitel prozradí, že k zahradnické vášni ho přivedla kdysi jeho maminka, se kterou pěstoval květiny.

Jitka Sobotková

citrusar01

Banán severu, pawpaw