Koupání v lomu mění pravidla

Pokud se budete chtít v létě vykoupat v zatopeném lomu na Janičově vrchu, tak za to zaplatíte. Nové podmínky a regulace návštěvnosti by měly vzácné území, kterému se přezdívá mikulovský Jadran, více ochránit.

V minulosti tuto přírodní památku, zejména v letních měsících, návštěvníci silně přetěžovali, a proto ochránci přírody ze Správy CHKO Pálava přistoupili k regulaci vstupu. Po delším hledání našli provozovatele lomu a od konce června platí nová jasná pravidla. Koupání pouze pro sto lidí, vstupné pro dospělé za stokorunu, nový mobiliář a celkové zvýšení úrovně, která zde chyběla. A taky ranní jóga či večerní koncerty pod širým nebem.  

lom

„Nikdy jsme nechtěli lom veřejnosti úplně uzavřít, zastáváme totiž názor, že lidé mají mít umožněn do přírody přístup, pokud je to jen trochu možné. Situace však již byla neudržitelná. Současný systém regulace návštěvnosti by měl prospět jak organismům, které se v lomu vyskytují, tak také obyvatelům severní části Mikulova, která bývala v létě dopravně přetížena,“ říká šéf Správy CHKO Pálava Jiří Kmet.

Tím, že bude přístup do lomu omezen, tak ochránci přírody počítají také s menším počtem parkujících aut a se zklidněním celé dopravní situace. Městská policie zde v minulosti řešila až 250 přestupků za sezonu. „Převážně se jednalo o nepovolené parkování,“ říká velitel Jiří Hamerník.

Provozovatele lomu se podařilo ochranářům najít po delší době. Poměrně náročné podmínky se rozhodla splnit Romana Ertlová. Zatopený lom má velmi ráda, a proto na výzvu Správy CHKO Pálava, která hledala někoho, kdo by byl ochoten si lom pronajmout a provozovat ho za poměrně přísných pravidel, zareagovala. Smlouvu má uzavřenou zatím na jednu sezonu do poloviny září.

„Ráda bych návštěvníkům nabídla kvalitativně novou úroveň zážitku z tohoto místa. Turisté i místní si tak při své návštěvě lomu budou v létě moci vychutnat nejen krásné přírodní scenérie, ale například také ranní lekce jógy nebo večerní komorní koncerty,“ říká nová provozovatelka Romana Ertlová.

Od konce června je v lomu vybíráno vstupné. Dostane se sem pouze sto lidí v jeden okamžik. Prostor je vybaven infrastrukturou, která zde v minulosti chyběla. Návštěvníci mají k dispozici toalety i vodu na mytí, v areálu jsou odpadkové koše a pravidelně se zde provádí úklid. Aby nedocházelo ke znečištění vody, tak se smí používat pouze ekologicky šetrné opalovací prostředky.

Veškeré informace včetně provozního řádu a možnosti kupit vstupenky do lomu online najdete na www.lom-mikulov.cz.

  • Otevřeno Po–Ne 9–19 hodin.
  • V čase 9–11 hodin je vstup do přírodní památky povolen i bez plavek.
  • Cena pro dospělé 100 Kč, děti do 15 let a důchodci 50 Kč, děti do 100 cm výšky zdarma.
  • Vstupenky je možno koupit na místě v hotovosti nebo bezhotovostně prostřednictvím aplikace Trisbee s 20% slevou.
  • V přírodní památce je mj. zakázáno koupat psy, konzumovat omamné látky. 

Jitka Sobotková