Koláč pro hospic v Mikulově

Mikulov se letos zapojí do charitativní akce Koláč pro hospic. V Domě zdraví si můžete ve středu 7. října od 9 do 12 hodin koupit za 40 korun koláč a přispět tak na dobrou věc – budování domácího hospice sv. Martina v Břeclavi. Veřejnou sbírku pořádá už čtvrtým rokem Oblastní charita Břeclav a probíhá na celém území brněnské diecéze.

Stejně podstatné jako kvalita života samotného je i jeho závěr. Úmrtí je možná tématem, kterému se mnozí vyhýbají, zároveň je ale potřeba uvědomit si jeho nezbytnost. Umět komunikovat o „konci“ je zásadní pro umírajícího i pečujícího. „Mnoho z nás si přeje umřít doma a je krásné, když je rodina schopna toto přání splnit,“ říká Simona Lukášová z oddělení vnějších vztahů Oblastní charity Břeclav.

„Cílem domácího hospice je poskytovat odbornou péči lidem v závěru života, zachovat jejich lidskou důstojnost a respektovat jejich přání být ve svých posledních dnech doma, v kruhu svých blízkých. Milujeme svoji práci a děláme ji, jak nejlépe umíme. A když to lidé ocení, je to dvojnásobná radost,“ dodává vrchní sestra Domácí zdravotní péče Oblastní charity Břeclav Hana Hrubá a přikládá jednu z mnoha reakcí od klientů:
„Chtěli bychom vám všem ještě jednou moc poděkovat za péči, ochotu a pomoc, kterou jste věnovali naší milované mamince. Moc jste nám pomohli připravit se na událost, která nás hluboce zasáhla. Byli jsme moc rádi, že máme někoho, na koho se můžeme obrátit.“

Jitka Sobotková

1928 large