Exkurze – Biliculum

Před nedávnem jsme navštívili denní stacionář Biliculum v Mikulově na ulici Růžová v rámci projektu Posilování jazykových znalostí a praktických dovedností.

Při exkurzi jsme byli rozděleni do dvou skupin a v doprovodu pracovnic Bilicula, paní Košuličové a Žovincové, jsme postupně navštěvovali jednotlivá oddělení klientů s různým typem postižení.

Zde nám ukázali, jak s klienty pracují a jak se o ně starají. Dozvěděli jsme se, jak denní stacionář funguje, že se klienti s mírným postižením učí samostatnosti, ručním pracím (např. žehlení, praní, mytí nádobí atd.) a také jsme měli možnost vidět, jak krásné výrobky tvoří.

Klienti se s rodiči účastní rovněž různých akcí stacionáře, které jsou pro děti velmi zajímavé, např. dýňobraní, pálení čarodějnic, pouštění draků, velikonoční či vánoční dílničky atd. Dále mají klienti možnost účasti na hiporehabilitaci (jízda na koni a následná péče o něj), canisterapii (zklidnění pacienta pomocí cvičeného psa nebo feny), lamaterapii (terapie s lamou)… Tyto aktivity jsme zhlédli v poutavé prezentaci, kterou pro nás pracovnice stacionáře připravily.

Ručně vyrobené předměty, které jsme na konci exkurze dostali jako dárek, nám nyní zdobí třídu, vítáme jimi jaro. Děkujeme!

Návštěva stacionáře byla zajímavá a poučná a měli bychom si uvědomit, že mezi námi žije mnoho postižených lidí, kteří potřebují naši pomoc a porozumění.

Kateřina Dostálová, žákyně IX. B, ZŠ Mikulov, Valtická

biliculum