Čtenářský maratón

Pokud vyslovíme slovo maratón, většina lidí si jako první vybaví běh na dlouhou trať. Na naší škole je však maratón synonymem pro čtení.

Třída IX. A ze ZŠ Mikulov, Valtická 3, zorganizovala ve dnech 11.–12. května 2017 již 10. ročník čtenářského maratónu. Cílem tohoto maratónu bylo zapojit do čtení co nejvíce žáků naší školy a nalákat je ke knížkám a čtení jako takovému.

Letos si žáci 1. stupně vybrali knížky České pohádky od Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena, Pohádky bratří Grimmů, Nekrásnější pohádky bratří Grimmů, Kosmopohádky od Aloise Mikulky, Puštíci jsou tady od Eduarda Dieta, Slabikář, Pipi Dlouhá punčocha od Astrid Lindgrenové, Fimfárum od Jana Wericha, Slepice a televize od Jiřího Dvořáka a žáci 2. stupně Odkaz dračích jezdců – Eragon od Christophera Paoliniho.

Do čtenářského maratónu se zapojilo celkem 17 tříd, nechyběli ani malí prvňáčci. Čtení bylo zahájeno ve čtvrtek 11. května v 8.00 hod. a podle rozpisu skončilo až v pátek 12. května v 8.00 hodin ráno. Někteří žáci četli jen pár minut, jiní v celkovém součtu dosáhli více než dvě hodiny. 3 hodiny a 45 minut četla v součtu žákyně IX. A Marie Mazuchová, 2 hodiny a 55 minut četl Jáchym Zaoral z IX. A a z 1. stupně četl nejdéle Roman Kosík z V. B – celkem 35 minut.

Deváťáci přespali ve škole a „nesli“ nejdelší čtenářskou štafetu. Četli totiž celou noc.

I když jsme v letošním ročníku nedosáhli rekordního času (47 hodin nepřetržitého čtení), určitě jsme měli ze čtení radost.

A na závěr několik nej. Nejmladšími čtenáři byli prvňáčci z obou budov – z budovy na Valtické Tomáš Pernica, z budovy na Pavlovské Lukáš Kročil. Maratónu se zúčastnilo celkem 240 žáků ze 17 tříd. Přečetlo se celkem 753 stran textu.

Deváťákům se pod vedením pana učitele Kamila Míčka podařilo uspořádat pěknou akci.

Děkujeme všem žákům školy, kteří se do maratónu zapojili.

Již teď se těšíme na další ročník, v příštím roce již jedenáctý. Překonáme příští rok rekord?

Jindřiška Kudrnová

maraton011