Je libo knihu? Tak přijďte do „nové“ knihovny

GSS Mikulov prochází již několik let různými změnami a reorganizací. Poslední začala v červnu 2017, kdy se odborné učiliště a praktická rodinná škola přestěhovaly do budovy GSS Komenského a vlastně tak došlo k výměně „kus za kus“ – Dům dětí uvolnil svoje prostory v části Purkyňova pro pracoviště Svobody a odstěhoval se na již zmíněnou adresu kousek od Náměstí.

S tímto spojením do jednoho objektu souvisí ještě jedna změna. Každé pracoviště mělo totiž samozřejmě svoji knihovnu, takže ještě začátkem června vlastně existovaly na GSS knihovny tři. V průběhu června byly všechny tři knihovny přestěhovány také, a to do nově zrekonstruovaných prostor v bývalých šatnách na pracovišti Purkyňova. Vznikla zde zajímavá pracovna, ve které jsou tři oddělení – čtenářský koutek, „úřadovna“ pro zodpovědnou osobu, která má knihovnu na starost, a ve třetím prostoru je samotná knihovna, v níž je víc jak deset tisíc titulů. Ve čtenářském koutku je také televizor a přehrávač DVD, a proto mohou v tomto prostoru probíhat také vyučovací hodiny, při nichž je možné využít jak knihy, které jsou zde umístěny, tak výuková DVD. Nic se nemusí pracně přenášet do učeben v jiných patrech. Tento prostor byl také využit při mikulovských kolejních kabinetech pomocných věd historických k výstavě soukromé sbírky pečetí.

V současné době knihovna slouží i jako spojovací článek mezi studenty a Klubem mladých čtenářů, na její adresu jsou doručovány knižní katalogy, žáci si mohou z nabízených titulů vybrat, klubový důvěrník, v této chvíli Mgr. Dana Strouhalová, je objedná a následně pak předá.

I když je v knihovně ještě hodně práce s tříděním knih a doplňováním elektronické databáze, funguje od září. Žáci si požadované tituly většinou dopředu objednají na e-mailové adrese a potom si je v domluvenou dobu vyzvednou přímo v knihovně.

Dana Strouhalová

IMG 2014