Čtenářský maratón 

Pokud vyslovíme slovo maratón, většina lidí si jako první vybaví běh na dlouhou trať. Na naší škole je však maratón synonymem pro čtení.     

Třídy IX. A a IX. B ze ZŠ Mikulov, Valtická 3, zorganizovala ve dnech 26.–27. března 2018 již 11. ročník čtenářského maratónu. Cílem tohoto maratónu bylo zapojit do čtení co nejvíce žáků naší školy a nalákat je ke knížkám a čtení jako takovému.

         Letos si žáci 1. stupně vybrali knížky Chobotem sem, chobotem tam od Ivony Březinové, Robin, pes a já od Dagmar Lhotové, Šimon a štěňátko Bára od Hanky Jelínkové, Dáseňka a lumpík od Zdeňka Slabého, Dračí srdce od Any Galánové, Dusty od Jana Andersona, Kuba nechce číst od Petry Braunové, Pohádky a povídky pro malé čtenáře, Kalle má podezření od Astrid Lindgrenové, Svět čar a kouzel a žáci 2. stupně Letopisy Narnie od C. S. Lewise, Ohnivá křídla od Tui T. Sutherlandové, Hněv boží od J. R. Santose, Bajky Barda Beedleho od J. K. Rowlingové a 5. díl Harryho Pottera, Fénixův řád, od J. K. Rowlingové.

            Do čtenářského maratónu se zapojilo celkem osmnáct tříd, nechyběli ani malí prvňáčci. Čtení bylo zahájeno v pondělí 26. března v 8.00 hodin a podle rozpisu skončilo až ve středu 28. března v 8.00 hodin ráno. Někteří žáci četli jen pár minut, jiní v celkovém součtu dosáhli více než dvou hodin. Nejdéle, celkem v součtu dvě a půl hodiny, četl Jakub Šproch, žák IX. B třídy.

            Deváťáci přespali ve škole a „nesli“ nejdelší čtenářskou štafetu. Četli totiž celé dvě noci.

            V letošním ročníku jsme dosáhli rekordního času, osmačtyřicetihodinového nepřetržitého čtení, z čehož máme určitě radost.

            A na závěr několik nej. Nejmladšími čtenáři byli prvňáčci z obou budov – z budovy na Valtické Václav Solařík, z budovy na Pavlovské Barbora Houserová. Maratónu se zúčastnilo celkem 250 žáků z 18 tříd. Přečetlo se celkem 2 534 stran textu.

            Deváťákům se pod vedením paní učitelek Veroniky Tučkové, Blanky Večeřové, Silvie Pospíšilové a paní psycholožky Daniely Košťálové podařilo uspořádat pěknou akci. 

Děkujeme všem žákům školy, kteří se do maratónu zapojili.

Již teď se těšíme na další ročník, v příštím roce již dvanáctý. Překonáme příští rok rekord?

Jindřiška Kudrnová

maraton