Estetika na talíři

Slovo kreativita znamená tvořivost, která se projevuje jako vynalézavost, díky níž vznikne nové, originální dílo nebo myšlenka. Tak praví encyklopedie. Jak se kreativita může projevit ve výuce, například při odborném výcviku kuchařů, dokazuje projekt Kreativní partnerství, do něhož je zapojená třída 2. SK. V šesti dnech se realizovala jarní část projektu „Estetika na talíři a kultura stolování“. Žáci pracovali ve třech skupinkách a vybrali si z mnoha uznávaných kuchařů toho, který se jim líbil nejvíce. Na internetu si prohlédli video se zvoleným kuchařem a vyhledali jím připravovaný pokrm. Skládal se z hlavního jídla a moučníku. Nejprve si pod vedením výtvarníka Stanislava Setínského vytvořili popisky, jmenovky, ubrusy a dekorace pro stůl v jejich „restauraci“. První skupinka si vybrala Láďu Hrušku, svoji restauraci pojmenovala „U Hrušky“ a podávala zapečený toustový chléb se šunkou a sýrem a moučník „Opilý beránek“. Patronem druhé skupinky byl Gordon Ramsay, restaurace se jmenovala ,,Hell Kitchen“, nabízela medovou krkovičku s petrželovými brambory a moučník panna cotta s jahodovým přelivem. Třetí skupinka se zhlédla ve Zdeňku Pohlreichovi, v restauraci ,,U Pohlreicha“ připravovala kuřecí řízek v bramborovém těstíčku, salát caprese a jako moučník nepečený ovocno-smetanový dort.

Vše se opravdu moc povedlo, talíře byly lákavé nejen pestrostí barev, ale i vůní. Celý tento projekt je zdokumentovaný formou výstavky ve vitríně na dolní chodbě na pracovišti Purkyňova 6. 

Příští školní rok čeká žáky další část projektu, opět odborný výcvik s netradičním zaměřením. Už teď se těší.

Bohumila Servusová, třídní učitelka a učitelka odborného výcviku, GSS Mikulov

vareni