Projektový týden Mladí záchranáři

Ocitli jste se někdy u nehody, při níž byl něčí život v ohrožení? Dokážete dát zraněnému první pomoc? Víte, jak se zachovat při požáru? Umíte se správně a rychle se rozhodnout, když se na vás řítí nečekané události? To vše je nelehký úkol, ale žáci z 1. stupně ze ZŠ Mikulov, Hraničářů, už vše znají.

V pondělí 11. června odstartoval na naší škole velkolepý projektový týden s názvem „Mladí záchranáři“ zaměřený na první pomoc, dopravní výchovu, osobní bezpečí, mimořádné události, požáry a jiná běžná rizika. V průběhu prvních tří dnů se žáci ve svých kmenových třídách zaměřili na výuku provázenou prací složek Integrovaného záchranného systému (IZS), jejímž účelem bylo informovat děti ve všech oblastech bezpečnosti. Čtvrtý den už byli žáci rozděleni do čtrnácti smíšených skupin, na jednotlivých stanovištích plnili testy a prokazovali nejrůznější dovednosti. Na výherní skupinku čekala v pátek odměna v podobě projížďky na lodi Vodní záchranné služby a Policie ČR.

Vyvrcholením celého projektu byl páteční den, kdy se všichni žáci přesunuli do Pavlova. Do areálu Yacht clubu od samého rána přijížděly složky IZS (MS VZS ČČK Nové Mlýny, Policie ČR stanice Mikulov, Dopravní policie stanice Břeclav, Městská policie Břeclav, Celní správa JMK Brno, Hasičský záchranný sbor JMK Pobočná stanice Mikulov a Záchranný kruh), a tak to vypadalo, že se zde stalo nějaké neštěstí. Děti však věděly, že se nemusí ničeho obávat, ba naopak. Byly plny očekávání, co bude následovat.

Na stanovištích se naučily a prakticky vyzkoušely témata z oblasti bezpečnosti – první pomoc, resuscitaci, telefonát s operátorkou KOPISU, hašení požáru, záchranu tonoucího, bezpečnost u vody a na silnici, to vše už by děti dokázaly na jedničku.

Pozvání přijali i zástupci brněnské Úrazové nemocnice. Zde se děti seznámily s obvazovou technikou, a tak po odchodu z tohoto stanoviště vypadaly, jakoby měly srážku s tramvají.

Na závěr celé akce nám byla předvedena ukázka práce všech složek IZS v rámci dopravní nehody a také práce kynologa – vyhledávání osob a věcí pomocí vycvičeného psa.

Pro všechny zúčastněné byla tato akce velkým zážitkem, což jsme mohli vidět na tvářích všech dětí.  

Akce s názvem Mladí záchranáři proběhla úspěšně, za což patří veliký dík nejen těm, kteří se projektu aktivně účastnili, ale zejména Mgr. Veronice Bravencové za výbornou organizaci, Mgr. Iloně Bravencové z Úrazové nemocnice v Brně, Mgr. Věře Dočkalové za KOPIS Brno a všem složkám IZS. Nesmíme opomenout ani YC Dyje v Pavlově za umožnění celého programu.

Irma Hatzl

zacharnari02

zachranari01