Den s policií České republiky

Když někdo vysloví slovo policie, každému se vybaví především muži v uniformách a auta označená nápisy „Policie“ a „Pomáhat a chránit“. Možná ještě, díky televizním zprávám o zásazích proti nebezpečným osobám, muži v černém se zbraněmi v rukou. To je tak asi všechno.

S útvary, které patří k Policii České republiky, se mohli v úterý 18. 9. 2018 seznámit žáci všech školských zařízení v Mikulově, dětmi mateřských škol počínaje a žáky střední školy konče. Ve zdejším amfiteátru se ten den konala prezentace jednotlivých složek, jež Policii ČR tvoří. Probíhala dvěma různými způsoby. Jednak to byly statické ukázky, při nichž si žáci na jednotlivých stanovištích prohlédli výzbroj a výstroj různých útvarů, jako je např. jednotka rychlého nasazení. Také se mohli svézt na služební čtyřkolce za zvuku sirény a blikání modrých světel.

Následně to byly ukázky dynamické, během nichž byly předváděny policejní zásahy, např. speciálně pořádkovou jednotkou nebo s použitím zvířat – psů (služební kynologie) a koní (služební hipologie). Všechny ukázky byly provázeny zasvěceným komentářem. Navíc byly také zodpovězeny otázky, na které se žáci ptali.

Dopoledne na amfiteátru se všem líbilo, navíc ještě přálo počasí, takže ke spokojenosti všech účastníků skoro nic nechybělo.

Dana Strouhalová, GSS Mikulov

den s policie gympl01