Výměnný pobyt Mikulov – Campobasso

Po pěti měsících čekání jsme se první říjnovou sobotu vydali do Itálie, abychom se mohli opět shledat s našimi drahými přáteli z městečka Campobasso.

Po cestě jsme si udělali menší zastávku v Římě, kde jsme viděli velké množství nádherných památek. Dechberoucí fontánu di Trevi, starodávné Forum Romanum, slavné Koloseum, Španělské schody. I když nás všechny Řím upoutal svou krásou, byli jsme rádi, že po sedmnácti kilometrech v nohách sedíme zpět v autobusu na cestě za rodinami našich Italů.
V pondělí, po prvním pořádném spánku v italských domovech, jsme měli oficiální přivítání v prostorách tamní školy. V odpoledních hodinách jsme měli prohlídku města s výstupem na nejvyšší vrch Campobassa.
Úterní den jsme strávili u moře, na pláži u městečka Campomarino, kde jsme měli výklad od místního ochránce přírody a ukázku ornitologie s dvojicí chovatelů orlů. Následně jsme se autobusy přesunuli do nedalekého Termoli. Počasí nám přálo, někteří využili situace a skočili si do moře zaplavat.
Středa byla opět ve znamení starodávných památek, tentokrát Pompejí. Mimořádně velký městský komplex jsme si mohli projít křížem krážem na vlastní pěst, naštěstí se nikdo v bludišti cest neztratil. Pak nás čekal přesun do překrásného přímořského města Sorrento. I když náš čas na prohlídku byl velice krátký, atmosféra města, úzkých uliček plných obchodů, kaváren a restaurací byla úžasná.
Čtvrteční dopoledne jsme strávili v centru Campobassa, v muzeu místního svátku „Misteri di Campobasso“, což je průvod třinácti „živých obrazů“, které na ramenech nosí alespoň 12 mužů.
Odpoledne jsme měli volné, abychom si užili posledních chvil s našimi Italy.
Náš poslední večer jsme strávili společně na pizza party, kde jsme okusili pravou italskou pizzu.
V pátek nás čekalo brzké vstávání, krátké dobalování a dlouhé loučení. Myslím, že většina naši spolužáků byla víc než dojatá tím, jak se k nám naši italští přátelé chovali. Jsme si jisté, že tohle nebylo naše poslední shledání, už teď plánujeme návrat do Itálie právě na průvod Misteri.
Velké díky také patří paní Hasníkové, Švecové a Večeřové. Celý výměnný program se mohl uskutečnit díky finanční podpoře Jihomoravského kraje a města Mikulov, za což jim také patří naše poděkování.
Elena Klvačová, Jelena Marjanovič (6.0,2.A)

compobasso