Jak Mikulov řeší dlužníky? Radikálně!

Také mikulovská radnice se potýká s problémem neplatičů nájemného v městských bytech. Dluhy některých z nic se už vyšplhaly ke statisíců korun, a pokud nejsou ochotni své závazky splácet, město přistupuje k radikálnímu řešení. Už ve třech případech došlo k vystěhování.

Proč vedení města k tomuto radikálnímu opatření přistoupilo? Na to jsme se zeptali místostarostky města Marie Leskovjanové.

„Snaha města ukončit nájemní smlouvu v případě, že nájemník dluží za nájem není nová. Jen bych řekla, že je mnohem intenzivnější, což umožnila i změna občanského zákoníku. Spolupracujeme s novým právním zástupcem. Snažíme se využít všech zákonných možností, jak nájemníky, kteří cíleně neplatí nájem, vystěhovat.“

Město Mikulov má v současné době 354 bytů, jsou jak v centru města, tak na sídlišti. Dlužníků, kteří dluží větší částku, eviduje 54, těm hrozí vystěhování. Těch menších je ovšem daleko víc. Dluhy jsou celkem ve výši 4 600 000 korun. Ale tato suma byla v minulém roce ještě o 250 000 korun vyšší. „Řada nájemníků je však ochotná svůj dluh splácet. A pokud splácí pravidelně, mohou v bytě bydlet dál,“ doplnila místostarostka.

Když se někdo dostane do těžké životní situace a nemůže platit nájem, jak má postupovat?

„Problémy se nikomu nevyhýbají a složitá finanční situace může potkat každého. Je ovšem velmi nutné, hned přijít a spolu s námi hledat řešení. Nejdůležitější je nečekat, až je dluh vysoký. Pracovníci sociálního odboru, společnosti TEDOS i já se snažíme řešení najít. Pokud nájemník přistupuje k problému odpovědně, umožníme mu dluh splácet. Spolupracujeme i s úřadem práce. V několika případech jsme pomohli lidem najít práci,“ říká Marie Leskovjanová.

Jak město své pohledávky vymáhá?

„Když nájemník byt opustí, většinou přestane splácet. Ale město své pohledávky vymáhá prostřednictvím exekucí. Žádné dluhy neodpouštíme,“ říká místostarostka.

Je v tomto Mikulov ojedinělý nebo i jiná města přistupují takto razantně k neplatičům?

„Problém s neplatiči nájemného rozhodně není ojedinělý jen v Mikulově. Nevím, jak postupují v jiných městech, ale je nutné s tímto nešvarem bojovat. Většina nájemníků se chová řádně a za bydlení nedluží. Už proto, že si takových lidí město váží, nemůže dlužníky tolerovat,“ doplnila na závěr Marie Leskovjanová.

js

radnice