Dětské hřiště na ulici Bardějovská – ANKETA

V Mikulově jsou v současné době čtyři veřejná dětská hřiště vybavená kvalitními a certifikovanými herními prvky – u nákupního centra TESCO, na ulici Nová, na amfiteátru, kde je i skatepark, a na ulici Bardějovská. A právě na občany této horní části Mikulova (ulice Dukelská, Žižkova, Bardějovská) a nejenom na ně se obracíme s naší anketou.

Rádi bychom znali váš názor na to, zda a do jaké míry využíváte toto dětské hřiště, popřípadě jaké nové herní prvky byste zde uvítali. Zda by měly být pro malé děti či mládež. „Z dostupných údajů víme, že právě v této oblasti žije zhruba čtyřicet dětí do pěti let a stejný počet dětí od pěti do deseti let,“ řekla Magdalena Krčmová z Městského úřadu v Mikulově, která má dětská hřiště na starosti.

V současné době jsou na hřišti kolotoč, závěsná houpačka, pružinová houpačka, pískoviště, kreslicí tabule, lezecký kovový prvek a bylo zde opraveno i posezení, vše za zhruba dvě stě tisíc korun. Nový herní prvek, například domek se skluzavkou včetně dopadové plochy, by stál cca 150 tisíc korun.

Všechna dětská hřiště ve městě včetně těch u základních škol prošla za poslední roky výraznou změnou a modernizací. Ročně je na údržbu, pravidelné kontroly a nový mobiliář, jako jsou třeba i pryžové dopadové desky, počítáno se zhruba dvěma sty tisíci korunami. „Každé hřiště se snažíme doplňovat podle zájmu dětí i rodičů novými herními prvky, loni to byly třeba balanční prvky na amfiteátru,“ řekla Magdalena Krčmová. K těm kuriózním požadavkům, které si od rodičů vyslechla, patřil třeba automat na kávu či veřejné záchodky. Zároveň si ale také posteskla nad krádežemi, které nejsou ojedinělé. Dvakrát ukradená plachta na pískovišti, či dokonce houpačka včetně závěsného systému na amfiteátru.

V sezoně (duben-říjen) se provádějí na všech hřištích dvě pravidelné provozní kontroly pracovníky Městského úřadu a společností Tedos, která se stará také o údržbu hřišť, včetně prohrabávání a dosypávání písku v pískovištích. Jednou ročně je pak povinná hlavní kontrola certifikovanou osobou.

js

Mikulov 04 anketa