Jaký osud čeká budovu na adrese Česká 9

Mikulovští zastupitelé na svém posledním zasedání ve středu 11. května diskutovali o osudu budovy s č. o. 9 na ulici Česká. Tento objekt z počátku 18. století bezprostředně sousedí s právě opravenou budovou pošty a trpí celou řadou poruch, zejména extrémním mokrem. Dříve v něm byly byty, ale nyní je už neobývaný. Město se musí rozhodnout, co s ním. Nechalo si vypracovat také znalecký posudek od Doc. Ing. Zdeňka Bažanta, CSc. z VUT v Brně z Ústavu betonových a zděných konstrukcí. „Vzniklé poruchy podle znaleckého posudku sice neohrožují stabilitu budovy, ale dům je morálně zastaralý a v současné době již není obyvatelný. Jeho užitná hodnota je zanedbatelná a nemá význam ani z hlediska památkové ochrany staveb. Těžce se však s smiřuji s tím, že bychom tuto budovu měli odstranit,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

Před tím než se mikulovští zastupitelé definitivně rozhodnou, co s budovou, půjdou se do ní podívat, aby na vlastní oči viděli, v jakém je stavu. Exkurze a workshopu přímo na místě se na přelomu května/června může účastnit i odborná veřejnost či zájemci z řad občanů. Termín prohlídky není v současné době přesně stanoven, bude zveřejněn na webových stránkách města www.mikulov.cz a na Facebooku Město Mikulov.

Pro další osud budovy se naskýtá několik variant: jako nejjednodušší se jeví odbourání stavby na základě zpracovaného projektu demoličních prací a zřízení například parkoviště, dále prodej budovy nebo její oprava na náklady města, její odstranění a nahrazení replikou, vybudování městských bytů či hotelu. „Všechny podněty k tomu, co s budovou, vítáme. Opovědi na spoustu otázek nám dá také společná exkurze do domu,“ řekl starosta města.

js

FullSizeRender