Stanovisko k doporučené rychlosti na obslužných komunikacích

Státní pozemkový úřad zahájil na katastrálním území Mikulova budování účelových komunikací – polních cest. Vzhledem ke svému umístění a kvalitě povrchu jsou tyto polní cesty také využívány ve zvýšené míře občany k rekreačním účelům.

Uživatelé těchto komunikací si však musí uvědomit, že všichni jsou povinni přizpůsobit své chování stavu a povaze těchto komunikací. Pěší turisté, cyklisté, bruslaři si musí být vědomi, že tyto komunikace jsou budovány především jako polní cesty přednostně určené pro obhospodařování přilehlých polností. Tudíž musí počítat na těchto komunikacích s provozem motorových vozidel a měli by se chovat jako na každé jiné silnici.

Řidiči motorových vozidel si musí uvědomit, že se pohybují po jednopruhových komunikacích a musí dodržovat takovou rychlost, při které dokáží bezpečně zastavit na omezený dohled i při nenadálém střetu s jiným účastníkem provozu. Zákon o provozu na pozemních komunikacích nemá pro polní cesty speciálně stanovenou rychlost.

Platí zde obecné pravidlo pro jízdu mimo obec a obecné ustanoví pro rychlost jízdy: „Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.“

Peter Snášel, odbor stavební a životního prostředí MěÚ Mikulov, silniční správní úřad

cyklo