Na Pálavské vinobraní letos do Mikulova zavítalo rekordních 56 tisíc návštěvníků

Mikulov žil uplynulý víkend Pálavským vinobraním. Letošní šedesátý devátý ročník navštívilo během tří dnů rekordních šestapadesát tisíc návštěvníků. Do historického města pod Pálavou zavítali za burčákem či vínem, folklorem, historií, populární hudbou a zábavou. Za velmi příznivého slunného počasí si užívali v historickém centru města, na amfiteátru, na zámku i ve vinařském městečku a v nově rozšířených zónách. Přijeli z celé České republiky i ze zahraničí.

Program byl od pátku 9. do neděle 11. září opravdu pestrý, včetně sobotního historického průvodu v čele s králem Václavem IV. a královnou v podání charismatické herečky Chantal Poullain. Produkční tým městské společnosti Mikulovská rozvojová připravil bohatou a aktivní programovou náplň na několika žánrových scénách, na své si tak mohl přijít opravdu každý. „Jsme tady letos poprvé, ale jak tak koukáme a chutnáme ten skvělý burčák, tak rozhodně ne naposledy,“ smála se rodina Hančů z Pardubic, která si udělala o víkendu cyklovýlet a zamířila i do Mikulova.

 

IMG 3174 HDR

Zcela zaplněný amfiteátr si užíval vystoupení Davida Kollera, Pavla Šporcla, Kristíny, kapel Chinaski, Tata Bojs, Slza, Blue Effect, The Tap Tap, kteří sklidili nebývalé přijetí včetně mexické vlny. Neméně zvučná jména se také střídala na Náměstí. Od pátku do neděle se lidé skvěle bavili při vystoupení Jana Budaře, Petra Bendeho, Spirituál Kvintetu, poslouchali folklorní soubory a cimbálovou či dechovou hudbu. Ani letos nechyběl nevšední zážitek, při kterém se mnohým tajil dech. V sobotu večer se nad mikulovským náměstím objevil úžasný provazochodec Danny Menšík a za své vystoupení sklidil nebývalý potlesk.

DSC 3170

 

DSC 3869

Mikulov byl o letošním Pálavském vinobraní plný překvapení a novinek pro nejednoho návštěvníka. Rozšířené hudební i klidové zóny na ulicích Alfonse Muchy a Svobody se osvědčily a lidé také se zájmem vyhledávali zámeckou zahradu, kde probíhaly živé obrazy s výjevy historie města. Mnohem častěji než v letech předešlých se návštěvníci také setkávali s králem a královnou při jejich audiencích. Král Václav IV. také poprvé udělil právo na výrobu městského vína panu purkmistrovi, starostovi města Rostislavu Koštialovi. Limitovanou edici prvního městského purkmistrova vína měli možnost návštěvníci ochutnat v sobotu odpoledne u Udírenské věže.

 

IMG 2965 HDR

Letos se také novinkově soutěžilo o nejlepší burčák. Nejlahodnější mok hodnotili samotní návštěvníci a mezi čtyřicítkou zapojených vinařství vybrali jako ten nejlepší od vinaře Petra Kerna z Březí. Svůj účel u řady návštěvníků splnila i nová aplikace Pálavské vinobraní do mobilních telefonů. „Je to skvělé, nemusíme s sebou nosit žádný tištěný program, víme všechno a je to skvěle přehledné,“ pochvalovala si skupinka mladých lidí z Pardubic. V neděli před polednem se pak konal již osmý výstup na Svatý kopeček, jehož garantem je vinařství Vinofol z Novosedel a patronkou herečka Chantal Poullain, královna mikulovského vinobraní.

IMG 3982 bw hdr

Nedílnou součástí vinobraní byla již tradiční Národní soutěž vín mikulovské vinařské podoblasti, kde mohli návštěvníci ochutnat rekordních více než šest set vzorků bílých, růžových a červených vín. V Gajdošově sále mikulovského zámku pak probíhalo Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní „Mikulovský nos“ či soutěž pro nejmenší Malý sommelier. Vítězkou v rozeznávání vůní se stala osmadvacetiletá Lenka Hromková ze Žďáru nad Sázavou.

 

IMG 3058 HDR

Šedesátý devátý ročník Pálavského vinobraní se podle ohlasů návštěvníků i účinkujících vydařil. „Akce je to úžasná a moc se nám vše líbilo. Příští rok vinobraní určitě znovu navštívíme,“ zněl jeden z desítky ohlasů na sociální síti od Šárky Ondráškové. Zuzka Švambergová k tomu dodala: „Akce v nádherném prostředí se skvělým jídlem a pitím, zajímavým programem a úžasnou atmosférou. Kdo jednou zažije, nechce už jinak.“

IMG 2518 HDR

Radost z vydařené akce, která je největší každoroční událostí Mikulova, neskrýval v průběhu víkendu ani starosta města Rostislav Koštial. „Letošní vinobraní se mi zdá mimořádně šťastné. Je vidět, že si ho lidé užívají, smějí se, nikdo není nabroušený, panuje jedna z nejlepších atmosfér, co jsem zažil. Vše probíhá v mimořádné pohodě. Mikulov je plný, přeje nám počasí, program je skvěle připravený. Děkujeme samozřejmě sponzorům a partnerům vinobraní, vinařům a návštěvníkům a těšíme se na příštím jubilejním sedmdesátém ročníku Pálavského vinobraní na viděnou.“

Bohatou fotogalerii najdete na Facebooku Pálavské vinobraní v Mikulově a brzy také na www.palavske-vinobrani.cz.

Jitka Sobotková, foto: archiv Mikulovská rozvojová