Den seniorů na zámku

Již po druhé se v pondělí 3. října konala na mikulovském zámku oslava Mezinárodního dne seniorů. Pozvání starosty Mikulova Rostislava Koštiala a místostarostky Marie Leskovjanové přijaly desítky seniorů. Popřát jim přišly i děti ze ZUŠ Mikulov z pěveckého sboru Echo a odpoledne zpříjemnila cimbálová muzika Klaret. Senioři se na zámku veselili a družili až do pozdních odpoledních hodin.

Někteří z mikulovských seniorů jsou členy Klubu seniorů či Místní organizace svazu důchodců ČR, která je otevřená i pro lidi z okolních vesnic v Podpálaví. Řada seniorů není sdružena v žádném ze spolků a i pro ně byla určeno setkání na zámku.

„Toto milé a přátelské setkání se nekonalo poprvé. A moc si toho vážíme. Představitelé města organizováním této náročné akce tak dávají najevo, že si seniorů váží a že jim na nich opravdu záleží. Vždyť stáří čeká každého a úcta ke stáří vždy byla, je i bude ukázkou vyspělosti každé společnosti,“ řekla předsedkyně Klubu seniorů Libuše Danielová a zároveň dodala: „Vedení našeho klubu seniorů a všichni přítomní na této skvělé akci děkují panu starostovi, paní místostarostce a dalším pracovnicím městského úřadu za milé přijetí, blahopřání, krásné kytičky, vynikající kulturní program a výborné pohoštění. Moc si toho vážíme a dovedeme to ocenit. Ze srdce děkujeme.“

Ludmila Holubová, předsedkyně Místní organizace svazu důchodců ČR, za členy organizace také poděkovala a vyjádřila v průběhu setkání i po něm maximální spokojenost. „Spoustě lidí se to velmi líbilo a je to milé setkání takto jednou do roka u příležitosti oslav Dne seniorů. Vloni to byl takový premiérový pokus o společné setkání seniorů, ať už jsme či nejsme sdruženi kdekoliv, a tak jsme se těšili na to letošní. A vyvedlo se. Děkujeme vedení města Mikulova.“

U příležitosti oslav Mezinárodního dne seniorů se město Mikulov také rozhodlo udělit dvě ocenění za dlouholetý přínos v rozvoji kultury, národopisu a za pedagogickou činnost a výchovou mladé generace.

Jedno z těchto významných ocenění letos získala Zlatislava Krůzová. Výchově mladé generace a podpoře národopisu se věnuje více jak čtyřicet let. Je zakladatelkou a čestnou předsedkyní Národopisného souboru Pálava. Založila Dětský národopisný soubor Palavánek, stála u zrodu řady folklorních tradic v Mikulově – vánoční besedy, fašankové obchůzky, Mikulovský zpěváček, Setkání pod Taneční horou, folklorní festival Sousedé.

Druhým oceněným je Karol Porubský, který kromě své pedagogické a kapelnické práce má na svém kontě také skladatelské úspěchy. V oblasti mikulovské kultury stojí čtyři desítky let a stál u zrodu řady festivalů a přehlídek, mj. přehlídky dětských a mládežnických dechových hudeb „ O pohár starosty města Mikulova“, přehlídky dětských cimbálových muzik „Vzpomínka na Josefa Košuliče“ a stál u zrodu projektu „Pocta Karlu Krautgartnerovi“.

js

densenioru

seniori01

seniori02

Starosta města Rostislav Koštial a Zlatislava Krůzová