Ohlédnutí za uplynulým rokem a co nás čeká letos

Začátkem roku jsme se společně s místostarostkou města Marií Leskovjanovou a starostou Rostislavem Koštialem ohlédli za rokem uplynulým a oba dva nastínili, jaké hlavní investiční akce čekají Mikulov v roce 2017.

Co považujete za nejvýznamnější akci loňského roku?

„Rozhodně to byla rekonstrukce chodníků na ulici 22. dubna včetně bezbariérových nájezdů od křižovatky u Komerční banky až po křižovatku Brněnská v celkové hodnotě 3,2 milionu korun,“ řekla místostarostka.

Starosta pak doplnil, že opravu silnice I/52 mezi dvěma kruhovými objezdy a opravu kruhového objezdu u čerpacích stanic Shell. „Velmi významnou akcí je také zprovoznění osvětlení přechodů a celé ulice 28. října. Jsem moc rád, že po deseti letech, co jsem ve funkci a neustále jsem apeloval na vyřešení této záležitosti, se podařilo na konci loňského roku silnici osvětlit. Obě investice byly v kompetenci Ředitelství silnic a dálnic Jihomoravského kraje, ale pro nás a především pro naše občany i návštěvníky města jsou nesmírně důležité,“ zdůraznil Rostislav Koštial.

Město Mikulov v loňském roce také výrazně investovalo do oprav bytového fondu a v tomto započatém trendu chce pokračovat. „Na opravy bytů i domů zcela využíváme finance, které město získává z navýšení nájemného v městských bytech, ke kterému jsme dle zákona přistoupili,“ vysvětlila Marie Leskovjanová. Kompletně byly zrekonstruovány byty na ulici Husova 20 a ulici Nová 11, dva byty na ulici Nová 15, tři bytová jádra na ulici Větrná, byty na ulici Husova 4, Kostelní náměstí 2 a 4, Kapucínská 7. V letošním roce se plánuje rekonstrukce domu na ulici Zámecká 5, Venušina 31, Vídeňská 35.

A co nás čeká dál?

Stěžejní akcí roku 2017 bude zahájení první etapy rekonstrukce a modernizace osvětlení na sídlišti. „Rádi bychom provedli rekonstrukci veřejného osvětlení v celém městě, náklady jsou vyčísleny na pětašedesát milionů korun a celá investice je rozdělena do šesti let,“ řekla místostarostka.

Opravy a vytvoření se dočká také chodník na ulici Gagarinova, bude rekonstruována autobusová zastávka pod Mušlovem, kde se zároveň vytvoří dopravní točna. Nový povrch čeká také komunikaci-spojnici ulic Žižkova a Bezručova. Za zhruba pět milionů korun by mělo na sídlišti vzniknout workoutové hřiště.

Pokud město získá dotace, vznikne cyklostezka Stará celnice. Na dotacích je závislý také vznik nových sběrných míst na sídlišti či zpevnění svahu na ulici 22. dubna směrem k ulici Nové.

Počítá se také s opravou ulic Koněvova a Česká, kde společnost Vodovody a kanalizace Břeclav bude řešit kompletní rekonstrukci kanalizace a následně pak město povrch.

„Obrovskou investicí, která se bude řešit na etapy, bude kompletní rekonstrukce sítí ve škole Valtická. Kvůli výuce se bude patnáctimilionová akce dělat pouze o prázdninách, začneme letos a dokončení bude v roce 2019,“ řekl starosta Rostislav Koštial.

Potěšitelnou zprávou pro všechny rodiče také jistě bude přístavba další třídy v mateřské škole Habánská. „Tu budeme dělat bez ohledu na to, jestli dostaneme dotaci, či ne. A je to investice za zhruba sedm a půl milionu korun,“ doplnil starosta.

Velmi významnými akcemi budou také příprava projektové dokumentace nové knihovny a galerie moderního umění v bývalé hasičské zbrojnici na ulici Svobody. Vedení radnice také čeká na vyjádření majitele Národního domu na Náměstí, o který má město zájem.

Všechny uvedené investiční akce jsou zapracovány do rozpočtu města pro letošní rok. Nad jeho pracovním projednáváním se zastupitelé sejdou již ve středu 25. ledna a schvalování finálního rozpočtu je na programu veřejného zasedání Zastupitelstva města Mikulov ve středu 22. února.

js

zimní mikulov