Mikulov má rozpočet na letošní rok

Mikulovští zastupitelé schválili ve středu 22. února rozpočet města na rok 2017. Letošní plánované výdaje ve výši 321,506 milionu korun budou kryty ve stejné výši zdroji – příjmy 217,644 milionu korun a přebytkem z hospodaření minulých let ve výši 103, 862 milionu korun. „Děkuji všem zastupitelům za schválení rozpočtu i za diskusi. A hlavně díky všem, kteří se na přípravě rozpočtu dlouhodobě podíleli, ať už to byli zastupitelé, úředníci či členové komisí,“ řekl starosta města Rostislav Koštial. Tři sta jednadvaceti milionový rozpočet je zatím vůbec nejvyšší v historii Mikulova.

K největším letošním investičním akcím bude patřit nákup bývalého Národního domu na Náměstí 9 za 22 milionů korun. Zastupitelé také schválili návrh kupní smlouvy se stávajícím vlastníkem, společností CALUMA, a. s. „Jakmile proběhnou veškeré formality a budeme vlastníky nemovitosti, bude ustanovena pracovní skupina odborníků včetně členů komise výstavby a architektury našeho města a architektů, kteří se chtějí zapojit, a budeme připravovat zadání pro architektonickou soutěž na rekonstrukci tohoto rozsáhlého, ale pro nás velmi strategického, objektu,“ uvedl starosta města.

Na nezbytné opravy dvoupatrové budovy chce město získat také dotace z programu přeshraniční spolupráce. V objektu by mělo získat zázemí turistické informační centrum, vzniklo by tu také nové kulturní centrum, ubytovací kapacity a sofistikované sociální zázemí včetně bezbariérového WC. Zároveň se naplní vize vedení města na propojenost Náměstí s přilehlou Kapucínskou ulicí. „Jsme si vědomi toho, že rekonstrukce budovy bude náročná a bude probíhat na etapy,“ dodal starosta.

V letošním roce se také počítá s vybudováním cyklostezky „stará“ celnice–Sedlec za 8 milionů korun, autobusové zastávky Mušlov za 6 milionů korun a proběhne oprava komunikací Koněvova–Česká za zhruba 10 milionů korun. Na rekonstrukci domu na ulici Zámecká 7 je vyčleněno v rozpočtu 12 milionů korun a na přístavbu budovy mateřské školy Habánská 7,5 milionu korun. Rekonstruována bude rovněž velká zasedací místnost městského úřadu, do které bude pořízeno nové hlasovací zařízení. V rozpočtu je počítáno s částkou 4 miliony korun.

Přehled plánovaných investičních akcí na rok 2017 vám přineseme v příštím vydání Zpravodaje.

Zastupitelé rovněž schválili výdaje na individuální dotace a dotační programy v celkové výši 5,54 milionu korun. Dotace na podporu rozvoje sportu a volnočasových aktivit ve výši 1 milionu korun, na podporu kultury také ve výši 1 milion korun. Pro TIC Mikulov individuální dotaci ve výši 1,5 milionu korun, na individuální dotace bylo vyčleněno 930 tisíc korun, na program péče o památky 500 tisíc korun a na dotaci pro sociální služby 610 tisíc korun.

Zastupitelé na svém jednání také zvolili nového člena Rady města. Stal se jím Slavomír Měšťánek (KDU-ČSL), který ve funkci nahradil Vojtěcha Příbramského. Ten na svou vlastní žádost rezignoval.

js

radnice