„Zachování gymnázia v Mikulově je pro nás prioritou,“ říká starosta Rostislav Koštial

Měsíc duben se nese ve znamení přijímacích zkoušek na střední školy. Také na jedinou střední školu v Mikulově – Gymnázium a Střední odbornou školu Mikulov, p. o. – se hlásí desítky žáků. „Na maturitní obory v prvním kole evidujeme celkem 89 přihlášek, z toho na osmileté gymnázium 58 přihlášek, na čtyřleté 19 a na Hotelnictví 12. Také o obory vzdělání zakončené výučním listem je zájem. Přišlo nám 67 přihlášek, nejvíce na obor Kuchař-číšník, kde evidujeme 26 přihlášek,“ říká zástupce ředitele Hana Mikulíková, pověřená vedením školy.

Přijímací zkoušky budou v prvním kole ve dvou termínech, a to 12. a 19. dubna. Již je také vyhlášeno druhé kolo přijímacího řízení a bližší informace zájemci najdou na webových stránkách školy www.gssmikulov.cz.
„Ve školním roce 2017/2018 otvíráme tři maturitní třídy a osm tříd, ve kterých žáci získají střední vzdělání s výučním listem,“ doplňuje Hana Mikulíková. V letošním školním roce by také mělo odmaturovat jak na čtyřletém, tak na osmiletém gymnáziu shodně 21 žáků a na oboru Hotelnictví 14 žáků.

Střední školství a zejména gymnázium má v Mikulově letitou tradici a vedení města ho podporuje. „Velmi nám záleží na tom, aby bylo gymnázium v Mikulově zachováno. Je to naše škola a podporujeme ji,“ říká starosta města Rostislav Koštial.

Na toto téma před nedávnem hovořil i s hejtmanem Jihomoravského kraje Bohumilem Šimkem. „Dobře fungující školy jsou jednou z priorit vedení našeho kraje. Mikulovské gymnázium patří k nejstarším školám v regionu a je důležité, aby byla obnovena jeho prestiž a dobré jméno. Kraj komunikuje s vedení města i vedením školy a je jako zřizovatel připraven tomu napomáhat,“ řekl hejtman Šimek.

Předchůdcem dnešního státního gymnázia v Mikulově bylo piaristické gymnázium založené piaristickým řádem v roce 1631. Mimo jiné zde studoval a snad i krátce učil Jan Evangelista Purkyně. S vyznamenáním zde maturoval Karl Renner, který byl v letech 1918–1920 prvním kancléřem Rakouské republiky, a v letech 1945–1950, až do své smrti, zastával funkci prvního spolkového prezidenta druhé Rakouské republiky.

js

14843 top foto1 1025u