Po Mikulově vyrůstají sběrná místa na tříděný odpad

Po Mikulově vyrůstají zastřešená a uzavíratelná sběrná místa, kde budou moci občané třídit svůj odpad. 

Celkem by jich mělo do konce roku vzniknout v rámci tohoto velmi rozsáhlého třináctimilionového projektu šestačtyřicet.

Město Mikulov se k této investici, která se připravovala více jak dva roky, rozhodlo z několika důvodů.

Jedním z nich je, aby si i obyvatelé činžovních domů mohli svůj odpad řádně třídit a vytřídit si tak slevu v rámci integrovaného systému nakládání s odpadem. Další z důvodů je, aby vítr nerozfoukával odpadky po celém města, což se často stávalo. A třetím důvodem je zamezení neoprávněného ukládání odpadu do sběrných míst cizím osobám, jako se často zejména na sídlišti doposavad dělo.

První boxy jsou už například na ulicích Bardějovská, Na Hradbách, Větrná. Akci realizuje na základě výběrového řízení fa Vymyslický.

Boxy se budou postupně uzavírat a budou předány jednotlivým činžovním domům a jejich správcům. Už nyní se však objevily rozporuplné reakce.

„Sběrné boxy navrhla projekční firma po absolvování pracovního dne naší svozové společnosti STKO. Jak materiál, tak síla konstrukce vychází z této zkušenosti. Po dokončení všech sběrných míst budou osazeny zelení, bude kolem nich buď živý plot nebo popínavé rostliny. Ale to jak budou nakonec vypadat, záleží hlavně na občanech, kteří je budou užívat,“ doplnila místostarostka města Marie Leskovjanová.

Jitka Sobotková

sbernamista